Četvrtak, 22 Februara, 2024

Ovo je sedam znakova koji bi mogli pokazivati da vam je akumulator u automobilu istrošen

Kako prepoznati ključne simptome istrošenog akumulatora ili znakove da se bliži kraju svog vijeka?

Na ovom popisu ističemo niz upozorenja koja vam mogu pomoći da shvatite je li vaš akumulator pri kraju.

Na taj način možete poduzeti preventivne mjere kako biste izbjegli neugodnosti i izbjegli završavanje negdje gdje to najmanje očekujete.

Automobil teško pali ili uopšte ne pali

Jedan od najjasnijih simptoma istrošenog akumulatora ili onog koji uskoro gubi snagu je kada se automobil teško pali ili uopće ne pali.

Ako primijetite poteškoće ili probleme s paljenjem dok okrećete ključ ili pritisnete tipku za pokretanje, trebali biste obratiti pažnju na stanje vašeg akumulatora.

Upozorenje na ploči s instrumentima

Ako se lampica baterije na ploči s instrumentima upali i ostane svijetliti, to može ukazivati na probleme s elektronikom ili povezivanjem. Ovaj signal, oblikovan kao baterija, može biti uzrokovan labavim kablovima, korozijom u bateriji, problemima s alternatorom, naponom ili oštećenim komponentama.

Prigušeno osvjetljenje

Osvjetljenje vozila može biti dobar pokazatelj stanja akumulatora. Ako primijetite da su svjetla tokom vožnje prigušena, čak i da bljeskaju ili se isključuju, to može ukazivati na probleme s napajanjem. U takvim situacijama, preporučuje se posjeta majstoru radi zamjene akumulatora.

Vidljiva korozija na akumulatoru

Ako primijetite bijelu, zelenu ili smeđu koroziju na polovima akumulatora, to može ukazivati na smanjenu učinkovitost ili nefunkcionalnost baterije. Korozija nastaje kada baterijska kiselina reaguje s vanjskim metalnim dijelovima, što može biti rezultat prekomjernog ili nedostatnog punjenja.

Čudan miris

Neobičan miris, poput one koji proizvode pokvarena jaja, može ukazivati na probleme s akumulatorom. Mirisi mogu potjecati od curenja ili ostataka unutar baterije, što može biti znak da je baterija pri kraju.

Natečeno kućište akumulatora

Ako primijetite da je kućište akumulatora natečeno, moguće je da se u njemu događaju ozbiljni problemi poput puknuća ili curenja. Ovaj simptom može biti uzrokovan prekomjernim punjenjem ili niskim temperaturama, što uzrokuje deformaciju i širenje kućišta.

Starost akumulatora

Starost akumulatora također može biti pokazatelj njegove istrošenosti. S vremenom, kapacitet akumulatora opada, a stručnjaci obično preporučuju zamjenu između tri i pet godina kako bi se održala optimalna performansa.

Zaključak: prepoznavanje ovih simptoma i redovno održavanje akumulatora može produžiti životni vijek vašeg vozila i spriječiti neočekivane kvarove, javlja Jutarnji.hr.

RTV Visoko/Radiosarajevo.ba

 

 

povezani članci

POPULARNO