Nedjelja, 23 Juna, 2024

Ovo je lista najjadnijih zemalja na svijetu: Evo gdje je BiH

Na osnovu Hankeove liste najjadnijih zemalja svijeta, prva na lista je država Zimbabve, nadmašujući Venecuelu, Kubu i ratom razorenu Siriju. Na listi se nalazi 157 zemalja.

Naša domovina – Bosna i Hercegovina zauzela je 20. mjesto na ovoj poziciji, a nakon nje slijede Iran, Ruanda, Bocvana, Madagaskar, Kongo, Libija i druge.

Što se tiče zemalja iz regiona Crna Gora je na 34. mjestu, Sjeverna Makedonija na 39., Srbija 54., Albanija 97., Hrvatska 98., te Slovenija 118. Glavni faktor koji uticao na poziciju svih zemalja regiona je nezaposlenost.

Nezaposlenost i inflacija

Takozvani godišnji „indeks bijede“, rangira skoro 160 zemalja svijeta na osnovu faktora kao što su nezaposlenost, inflacija i kreditne stope banaka.

Rangiranje bijede je zasnovano na algoritmu koji ocjenjuje svaku državu na osnovu njihove nezaposlenosti, inflacije, kamatnih stopa i rasta BDP-a, ne uzimajući u obzir druge podatke, kao što su ankete stanovnika ili zdravlje.

Pad valute

Rezultati su nivo nezaposlenosti (pomnožen sa dva), inflacije i bankarskih kreditnih stopa, minus godišnji procenat promjene realnog BDP-a po glavi stanovnika.

Prošlogodišnja najjadnija država Kuba — koja je 2021. pretrpjela ogromnu inflaciju, podstaknutu vrijednošću lokalne valute, koja je pala za 95 posto samo te godine — sada je na devetom mjestu, odmah iza Ukrajine.

U međuvremenu, Švicarska je ostala na dnu skale, a njen najveći “problem” je nezaposlenost.

RTV Visoko/Avaz.ba

povezani članci

Najnovije