Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Ovaj ukusni napitak pomoći će vam da smanjite problem hrkanja

Šta pijete i jedete prije spavanje imat će utjecaj na to koliko će vam biti tiha noć.

Hrkanje može ometati vaš san, ali još više san ostalih ljudi u vašem kućanstvu. Posljedica su umor i razdražljivost sljedeći dan. Procjenjuje se da 45 posto stanovništva povremeno hrče, a 25 posto hrče redovno.

Ako ste među njima, ili je vaš partner taj koji hrče, znate koliko je teško to spriječiti. Postoje promjene u načinu života koje se mogu poduzeti kako bi se to riješilo, uključujući gubitak kilograma ako imate prekomjernu težinu, spavanje na boku i nepijenje alkohola najmanje tri sata prije odlaska u krevet.

Naime, alkohol može izazvati hrkanje zbog opuštajućeg djelovanja na mišiće u ustima i grlu. Kada su opušteni, mogu uzrokovati djelomičnu blokadu zračnih prolaza, što dovodi do vibracija i hrkanja.

Ali postoji jedno piće koje stručnjaci preporučuju da uživate noću, a to je čaj od mente. Martin Seeley, viši stručnjak za spavanje na MattressNextDay, objašnjava za Mirror zašto je ovaj biljni topli napitak savršena alternativa alkoholu i kako može pomoći u ublažavanju hrkanja.

“Ima svojstva pročišćavanja koja pomažu u čišćenju sinusa i olakšavaju disanje. Također ima protuupalne učinke koji mogu smanjiti začepljenost disajnih puteva, olakšavajući disanje i smanjujući šanse za hrkanje”, kaže on.

Ostale Martinove preporuke uključuju “tajno oružje” protiv hrkanja – vrući tuš prije spavanja. Osim što vas opušta, para od tuširanja može navlažiti nosne prolaze, smanjiti začepljenost nosa i olakšati disanje.

Poboljšajte svoje iskustvo tuširanja tako što ćete oko glave tuša objesiti vrećicu lavande ili mente, dodajući eterična ulja u paru za dodatno ublažavanje začepljenosti, savjetuje.

Hrana koju jedete prije spavanja također može doprinijeti hrkanju pa Martin savjetuje da se držite podalje od začinjene hrane, sladoleda i mlijeka neposredno prije nego što krenete na spavanje.

“Konzumacija mliječnih proizvoda prije spavanja može dovesti do stvaranja sluzi, što može doprinijeti hrkanju jer uzrokuje začepljenost i sužavanje ili blokiranje disajnih puteva. Poznato je da laktoza u mliječnim proizvodima potiče prekomjerno stvaranje sluzi i čini sluz gušćom i težom za otpuštanje, što može dovesti do hrkanja”, kaže Martin.

RTV Visoko/Radiosarajevo.ba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije