Srijeda, 24 Aprila, 2024

Otkrivena tri nova mjeseca oko Urana i Neptuna

Centar za male planete Međunarodne astronomske unije sa sjedištem u Parizu objavio je otkriće tri nova mjeseca koji kruže oko ledenih divova Sunčevog sistema, Urana i Neptuna, javlja Anadolu.

Višestruka zapažanja i “posebne tehnike obrade slika” ključne su za potvrđivanje postojanja ovih “slabih i udaljenih” mjeseci, navodi Institut za nauku Carnegie u saopćenju objavljenom prošle sedmice, citirajući astronoma Skota Šeparda (Scotta Shepparda) sa Instituta za nauku Carnegie u Vašingtonu (Washingtonu).

Novi Uranov mjesec, privremeno nazvan S/2023 U1, prvi je put uočen u novembru 2023. godine i potvrđen podacima koji datiraju iz 2021. godine. S promjerom od svega osam kilometara, najmanji je Uranov mjesec, s orbitalnim periodom od 680 dana.

Jedan od Neptunovih mjeseca, privremeno označen kao S/2002 N5, prvi put je opažen u septembru 2021. godine.

Taj mjesec, promjera 23 kilometra, ima orbitalno razdoblje od devet godina. Manji novi Neptunov mjesec, privremeno nazvan S/2021 N1 i promjera 14 kilometara, otkriven je 2021. godine pomoću teleskopa Subaru i potrebno mu je skoro 27 godina da završi svoju orbitu.

Njihove orbite i položaji ukazuju na to da bi mogli biti fragmenti većih mjeseci razbijenih sudarima u ranim danima Sunčevog sistema.

Iako trenutna tehnologija može propustiti čak i manje mjesece, ova otkrića otvaraju vrata daljem istraživanju i razumijevanju formiranja i historije Sunčevog sistema.

RTV Visoko/Avaz.ba

povezani članci

Najnovije