Subota, 13 Aprila, 2024

Oprema se policija ZDK: Uniforme i oprema vrijedna više od 3 miliona KM

Proteklih godina mnogo toga se uradilo na opremanju policije u Zeničko-dobojskom kantonu – od izgradnje zgrade za Specijalnu policijsku jedinicu do nabavke vozila i ostale opreme neophodne za svakodnevni rad.

Kako bi se ovaj trend nastavio, Ministarstvo unutrašnjih poslova ZE-DO kantona – Uprava policije je raspisalo aukciju za nabavku uniformi i opreme u vrijednosti većoj od 3 miliona KM.

Nabavka je podijeljena na šest LOT-ova;

LOT 1: Nabavka uniformi za pripadnike policije – 1.798.900 KM bez PDV-a
LOT 2: Nabavka motociklističkih uniformi – 100.512,84 KM bez PDV-a
LOT 3: Nabavka svečanih uniformi – 129.510 KM bez PDV-a
LOT 4: Nabavka specijalne policijske uniforme – 667.500 KM bez PDV-a
LOT 5: Nabavka uniformi za pripadnike JRM – 460.370 KM bez PDV-a
LOT 6: Nabava opreme za Specijalnu policijsku jedinicu – 120.300 KM bez PDV-a

Podsjećamo, predstavnici Vlade ZDK i Sindikata policije MUP postigli su nedavno dogovor o povećanju osnovice plate za policijske službenike Uprave policije i državne službenike i namještenike MUP-a sa 379,50 na 415 KM, te povećanju naknade za minuli rad sa 0,5 na 0,6 posto za svaku godinu radnog staža, počevši od 1. januara ove godine.

Ministar unutrašnjih poslova Emir Vračo izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom o povećanju osnovice, koji će biti konkretizovan potpisivanjem novog kolektivnog ugovora, rekavši da je u fokusu Vlade i MUP-a i opremanje policije.

Usvojen je i Program utroška sredstava Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK za 2024. godinu.

Vračo je rekao da su budžetom planirana sredstva od 73,6 miliona KM, koja su u odnosu na prethodnu godinu veća za 12,3 miliona KM.

“Na ovaj način je Vlada ZDK prepoznala rad policijskih službenika, jer samo zadovoljan policijski službenik je garant sigurnosti i bezbjednosti građana ZDK-a. Ovogodišnji budžet za kapitalna ulaganja je rekordan i iznosi 3,5 miliona KM, a rebalansom budžeta ćemo nastojati da taj iznos u narednom periodu bude još veći”, izjavio je tada Vračo.

RTV Visoko/Zenicablog.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

POPULARNO