Nedjelja, 23 Juna, 2024

OPĆINE VISOKO I KISELJAK PARTNERI U PROJEKTU REKONSTRUKCIJE LOKALNOG PUTA ZAVRŠJE- ZAGORICE

U prisustvu Općinske načelnice mr.sci. Amre Babić, saradnika, načelnika općine Kiseljak, Mladena Mišurića Ramljaka i župnika fra. Zorana Vukovića, upriličen je obilazak radova u okviru prve faze projekta izgradnje AB mosta ( armirano-betonski most) koji će povezivati dva povratnička naselja: Završje na području općine Kiseljak i Zagorice, naseljeno mjesto koje pripada općini Visoko.

Vrijednost prve faze projekta iznosi 14.000,00 KM i realizira se u saradnji Općine Kiseljak i Općine Visoko-putem Župe sv. Ilije proroka.

Izvođač radova je poduzeće Ceste Company d.o.o. Kiseljak.

Završetak radova na izgradnji mosta očekuje se krajem tekućeg mjeseca, a nastavak realizacije projekta se odnosi na rekonstrukciju lokalnog puta koji će olakšati pristup rimokatoličkom groblju, do kojega danas nije moguć pristup motornim vozilima, te povezati dva sela. Inače, most u izgradnji dijeli općinu Visoko sa općinom Kiseljak, kao i Zeničko – dobojski i Srednjobosanski kanton.

„Sretna sam što se nalazimo ovdje kako bismo ozvaničili završetak radova prve faze projekta sanacije lokalnog puta koji će stvoriti bolje uvjete i za stanovnike općine Visoko i za stanovnike općine Kiseljak. Riječ je o početku zajedničke, uspješne saradnje. Općina Visoko je dužna obezbijediti svim građanima jednaka prava i uslove za život, pa tako i mještanima povratničkog naselja Zagorice„ izjavila je načelnica Babić.

U narednom periodu slijede radovi na rekonstrukciji lokalnog puta u dužini od 921 m, a projekat koji uključuje navedene radove je već apliciran  prema Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, gdje je visoko rangiran. Općine – partneri očekuju podršku sa federalnog nivoa vlasti, a sredstva koja budu nedostajala bit će obezbijeđena iz budžeta Općine Visoko i općine Kiseljak.

Načelnik općine Kiseljak je izrazio veliko zadovoljstvo ovim značajnim projektom koji je samo početak saradnje dvaju općina, a koje imaju osnovni cilj zadovoljavanja osnovnih ljudskih potreba i unapređenja privrednog razvoja.

Također, Općinska načelnica je ovom prilikom spomenula i ostale projekte koji uključuju spajanje dvije općine i njihovo razvijanje. Pod njima se podrazumijeva i modernizacija javne rasvjete na regionalnom pravcu Visoko-Kiseljak čija se realizacija očekuje tokom naredne godine.

Press Općine Visoko

povezani članci

Najnovije