Srijeda, 24 Aprila, 2024

OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA POGIBIJE TUFE BUZE, AMIRA BARJAKTAREVIĆA I SAFETA SUBAŠE

Na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima grada Visoko, počelo je obilježavanje 27. godišnjice pogibije komandanta Tufe Buze i njegovih saboraca, Amira Bajraktarevića i Safeta Subaše.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Bajro Fejzić, članovi boračkih udruženja, te saborci u prisustvu velikog broja građana, položili su cvijeće  na mjestu pogibije Safeta Subaše (lokalitet Mandino brdo), a nakon toga obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji grada Visoko, nastavljen je ispred kasarne „Teufik Tufo Buza“ sa porukom da nam je dužnost da čuvamo sjećanje na one koji su dali ono najvrijednije, svoj život, za našu slobodu i da koračamo putevima naših heroja. Prisutnim se kratko obratio i Ferid Provalić, predsjednik Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja (UDNRP) općine Visoko.

Na mjestu pogibije, Vrela – Krčevine, saboraca rahmetli komandanta, Mulo Purišević je podijelio sa prisutnim emotivne trenutke pogibije Tufe Buza i Amira Bajraktarević ističući pri tome gubitak koji je tog dana Visoko, ali i BiH doživjela. „Tufo Buza je bio čovjek koji je imao viziju i planirao dešavanja mnogo prije ostalih“, istakao je Purišević u svome govoru i dodao kako istinski ratni heroji nikada ne smiju biti zaboravljeni.

Program obilježavanja završen je obilaskom mezarja poginulih boraca.

FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI KLIKOM OVDJE

 

povezani članci

Najnovije