Srijeda, 19 Juna, 2024

Okončan tender za nabavku pasoša za kućne ljubimce

Ured za veterinarstvo BiH okončao je tender za nabavku pasoša za kućne ljubimce, tačnije pse i mačke.

Firma Grafotex d.o.o. Banja Luka dostavila je najnižu cijenu tehnički zadovoljavajuće ponude nakon održane e-aukcije u okviru postupka javne nabake pasoša za kućne ljubimce u iznosu od 60.500,00 KM, te je ista i prihvaćena. Ista firma radi ovaj posao posljednjih nekoliko godina, javlja Akta.ba.

Ured za veterinarstvo pasoše za kućne ljubimce dostavlja veterinarskim organizacijama, koje dalje izdaju pasoše za kućne ljubimce njihovim vlasnicima.

Pasoš za kućne ljubimce je knjižica u koju se unose podaci o vlasniku i podaci o životinji kao i broj mikročipa koji se aplikuje životinji. U njemu se evidentiraju vakcina protiv bjesnila, vakcina protiv zaraznih bolesti, čišćenje od ekto i endo parazita, klinički pregledi.

Pasoš moraju da posjeduju sve životinje koje putuju izvan granica BiH. Izdaje se u skladu sa pravilima propisana u Pravilniku o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica u Bosni i Hercegovini “Sl. Glasnik BiH“ broj 96/16) .

Osim pasoša, u skladu sa Regulativama Evropske unije, potrebno je da kućni ljubimci prilikom nekomercijalnog kretanja iz Bosne i Hercegovine u države članice Evropske unije, posjeduju i veterinarsko zdravstveni certifikat. Certifikat je dokument koji se izdaje psima i mačkama da bi mogli da putuju izvan granica BiH. Da bi životinja dobila certifikat potrebno je da bude čipovana, da posjeduje novi pasoš za kućne ljubimce i da ima vakcinu protiv bjesnila koja mora biti aplikovana životinji najmanje 21 dan prije očekivanog putovanja.

Izdavanje pasoša i certifikata iznosi 55 KM.

RTV Visoko/Akta.ba

 

povezani članci

Najnovije