Srijeda, 17 Aprila, 2024

Održana svečana akademija povodom 70 godina visočkog rukometa

U Kulturnom centru “Altindag-Visoko” upriličena je svečana akademija povodom velikog jubileja – 70 godina od početka rukometne igre u Visokom, odnosno formiranja prvog rukometnog kluba u ovom gradu. Svi prisutni su velikoj sali Kulturnog centra došli su da budu dio ovog obilježavanja, a njima se uime kluba obratio Esad Konjičanin, koji je naglasio značaj RK “Bosna” ne samo za Visoko nego i za kompletnu državu, i ovu sadašnju, a i onu bivšu.

“Iza nas je prih sedam decenija u kojima smo pronosili ime našeg Visokog, naše BiH, a Boga mi i bivše nam države na turnirima u Poljskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji, Italiji… Gradili smo i postavljali standarde, obučavali generacije i generacije mladih rukometaša, zajedno se nadograđivali, zajedno i slavili i tugovali, sačinjavali brojne reprezentativne selekcije, formirali sportski duh, njegovali zajedništvo i nadasve prijateljstvo sa sportskim prijateljima a nikako suparnicima. Za tih sedam decenija Bosna je bila prvak Jugoslavije u pionirskoj konkurenciji, dvostruki finalista Kupa Jugoslavije, osvajač više prvenstava i Kup takmičenja BiH u svim starosnim selekcijama. Zatim učesnik evropskih kupova i organizator i domaćin 52 reprezentativne utakmice te bezbroj međunarodnih klupskih mečeva. Grb svog kluba i zastavu svoje zemlje smo ponosno nosili od Antartika do Rusije, od Kipra do Norveške, za nas zna cijela Evropa. Sport je takva djelatnost u kojoj se nekada gubi a nekada dobija. Bez obzira slavili zbog titula ili tugovali zbog ispadanja, uvijek smo to radili sa armijom naših navijača i građana Visokog. Mi zbog njih postojimo. Ako su trenutni rezultati ispod očekivanja, a što ona armija s pravom očekuje od nas, stavljamo sebi u obavezu da ćemo ime kluba vratiti u vrh bh. rukometa. Time ćemo vratiti i ime i imidž i ono što bogata historija kao breme stavlja na naša leđa. Garant tome je i ova brojna omladina koja ne gubi interes za rukomet i zelenu boju kluba. Borimo se sa pošastima lošeg nataliteta, ali hvala Bogu mi imamo djece svih uzrasnih kategorija koje naš Savez propisuje”, poručio je Esad Konjičanin.

Bilo je planirano da akademiji prisustvuje te se obrati prisutnim i član prve generacije visočkog kluba, 88-godišnji Sead Burić, no on zbog bolesti nažalost nije mogao doći iz Brčkog u Visoko, ali je poslao telegram koji je pročitan prisutnim. Akademiji je prisustvovao i nekadašnji član kluba Nurko Porča, koji je za ovu priliku stigao iz daleke Australije te mu uručena zahvalnica kao i fra Stipi Alandžaku, za doprinos u radu kluba.

Nakon toga je prikazan i dokumentarni film pod nazivom “70 godina RK Bosna Visoko kroz tekst i fotografiju”, autora Zdenka Antovića i Nevena Krajišnika.

povezani članci

POPULARNO