Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Održana promocija knjige “Studije o zlu”

U organizaciji JU Gradska biblioteka Visoko, upriličena je promocija knjige “ Studije o zlu” autora akademika prof. dr. Arne Johan Vetlesena, jednog od istaknutih norveških filozofa.

O knjizi su govorili prof. dr. Rasim Muratović, prof. dr. Faik Uzunović, kao i sam autor, akademik prof. dr. Arne Johan Vetlesen.

“Ono o čemu govori ova knjiga je nešto za BiH veoma značajno. Arne Johan Vetlesen je jedan od rijetkih autora u kompletnoj zapadnoj Evropi, čiji su opisi onoga što se dešavalo u BiH tokom agresije bili istiniti. On je došao na lice mjesta, kao pravi naučnik, obavio razgovore i uzeo dokaze, snimio i zabilježio sve što su svjedoci i žtrve rekle i svjedočile. On je definitivno utvrdio istražujući historijsku građu, da je sve počelo od plana RAM koji je nekadašnja armija, zajedno sa rukovodstvom iz Srbije na čelu sa Miloševićem, napravila da stvori i pokrije prostor velike Srbije. Da bi realizovali taj plan, počeli su sa etničkim čišćenjem i iz toga su uslijedili stravični zločini. Arne Johan Vetlesen je išao u Višegrad snimio i zabilježio kuću u kojoj su živi spaljeni civili, žene i djeca i nakon toga doživio je niz neprijatnosti.”, rekao je promotor prof.dr.Faik Uzunović, nekadašnji ambasador BiH u Norveškoj.

Na prijedlog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, profesoru Vetlesenu je Univerzitet u Sarajevu 2015. godine dodijelio Nagradu za mir i progres.

Vetlesenovi naučni eseji su nastojanje da se nauka koristi za razumijevanje zločinačkih instikata koji završavaju genocidom. Sinoćnja promocija je odlično izabran sadržaj pred očekivano usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici i generalno pred obilježavanja važnih datuma i događaja tokom agresije na BiH – datuma kada je u srcu Evrope, u 20. vijeku izvršen genocid u suverenoj i nezavisnoj BiH.

Mirha Ganić

 

povezani članci

Najnovije