Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NABAVLJANJU, DRŽANJU I NOŠENJU ORUŽJA I MUNICIJE

U Velikoj sali Općine Visoko održana Javna rasprava o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Javnoj raspravi su prisustvovali: sekretar Općinskog vijeća Visoko Zekija Omerbegović, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a i šef Ureda Policijskog komesara Miralem Duraković, šef Policijskog inspektorata Mladen Kolak i zamjenik komandira Policijske stanice Visoko Zehrudin Buza.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u skladu sa Programom rada Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona za 2018.godinu, pripremilo Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Realizacija programa je započeta u januaru ove godine.

“Zakon o  o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije donesen je 2009.godine, a bili smo jedan od posljednjih kantona koji ga je donio. Ono što je predviđeno ovim Nacrtom je izmjena po kojoj lica sa zastarjelom registracijom oružja ne moraju ponovo polagati stručni ispit za pravilno rukovanje oružjem. Također, sva lica koja posjeduju oružje, uz oružni list mogu nabavljati municiju bez ograničenja. Do sada to nije bio slučaj, a ovim Nacrtom je došlo do izmjena koji će dovesti do smanjenja broja zahtjeva. Pored toga, članovima lovačkih organizacija je omogućeno da daju na posudbu svoje oružje stranim državljanima uz obaveze i izvještaje o korištenju municije, ” izjavio je šef Ureda Policijskog komesara Miralem Duraković.

Na predloženi Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije nije bilo primjedbi.

Press Općine Visoko

povezani članci

POPULARNO