Održan “Grand prix Medrese 2024”

U Medresi “Osman-ef. Redžović” organizirano je Drugo takmičenje trkaćih automobila zasnovanih na arduino platformi za učenike osnovnih škola pod nazivom „Grand prix Medrese 2024“. Naime, u martu ove godine raspisan je konkurs za prijave na ovo takmičenje, te je Medresa svoje resurse stavila na raspolaganje školama koje su se prijavile.
Arduino elektronički kompleti su poklonjeni prijavljenim školama kako bi uz pomoć medresinih učenika izradili vlastiti trkaći autić upravljiv telefonom, koji će se moći kretati po pravcu određenom brzinom, ali i savladavati prepreke na posebno pripremljenoj stazi. Prijavilo se devet škola iz Visokog, Sarajeva, Hadžića, Zenice i Kiseljaka, a takmičili su se u dvije kategorije, brzina kretanja i vještina upravljanja.
Na samom početku programa učenicima i nastavnicima osnovnih škola u ime domaćina obratio se direktor Medrese, profesor Dženan Rezaković, koji je poselamio prisutne, zaželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo da Medresa po drugi put može biti organizator jednog ovakvog takmičenja, što govori o njenoj spremnosti da učenicima uvijek nudi nešto novo. Propozicije i pravila su pojasnili profesori Adnan Tihić i Emir Uzunalić, a pomoćnica direktora za nastavu, mr. Amela Numanagić je takmičenje proglasila otvorenim. Nakon toga se pristupilo izuzetno zanimljivom i uzbudljivom takmičarskom dijelu u kojem su učenici pokazali izuzetne sposobnosti.
U prvoj kategoriji poredak je bio sljedeći:
1. mjesto OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”, Donje Moštre,
2. mjesto OŠ “Safvet beg Bašagić”, Visoko,
3. mjesto OŠ “Kiseljak”, Kiseljak.
U drugoj kategoriji, vještina upravljanja, postignuti su sljedeći rezultati:
1. mjesto OŠ “Hadžići”, Hadžići,
2. mjesto OŠ “Kiseljak”, Kiseljak,
3. mjesto OŠ “Safvet beg Bašagić”, Visoko.
Čestitamo najuspješnijim takmičarima, a svim školama koje su učestvovale na ovom zanimljivom takmičenju najtoplije se zajvaljujemo.
Također, zahvaljujemo se i našim profesorima Adnanu Tihiću i Emiru Uzunaliću koji su osmislili i pripremili takmičenje, kao i učenicima Medrese, članovima Arduino sekcije i polaznicima izborne nastave iz fizike i matematike na pomoći pri organizaciji.
Vidimo se, akobogda, i dogodine!
Foto: Ehlimana Smaka i Abdussamed Kadrić

povezani članci

Najnovije