Petak, 23 Februara, 2024

Odred izviđača „Visoko“ godinu započeo nizom aktivnosti

Izviđači u Visokom imaju veoma dugu tradiciju, riječ je o  obrazovno –vaspitnoj  organizaciji za mlade, koja okuplja veliki broj članova različitih uzrasta i spolova. Prošla godina je obilovala brojnim aktivnostima, bilo je tu ljetovanja, izleta, organizovanih bivaka i takmičenja, učestvovanja u aktivnostima koje organizuje drugi odredi, te raznih projekta iz ekologije, kulture, sporta …

„Prije svega tu su naše redovne aktivnosti u sklopu kojih obilježavamo sve bitne datume za našu državu i naš grad, zatim projekat „JOTA-JOTI“ koji je svjetskog karaktera na kojem može učestvovati jako veliki broj izviđača. Ponosni smo na zimski kamp Igman, ljetni kamp u Trebinju, učestvovali smo na susretu izviđača „Mimoza 2023.“, zatim posjeta Osijeku i učešće na Festivalu izviđačke pjesme, tu su i brojna izviđačka takmičenja na kojima smo osvojili 13 medalja i pehara. Imamo jako dobru saradnju sa ŠOMO „Avdo Smajlović“ , pokrenuli smo i vrtićku sekciju izviđača. Saradnja sa drugim odredima je odlična“- izjavio je Vedad Čišija, vodnik Odreda izviđača „Visoko“.

I u 2024. godini od visočkog Odreda izviđača možemo očekivati brojne i raznovrsne sadržaje, a posebno naglašavaju da su uvijek otvoreni za nove članove i druženja.

„Početak je 2024. godine ali mi smo već imali dosta aktivnosti, između ostali, zimski kamp u Ajdinovićima, narednog vikenda očekuje nas bivak starijeg voda u Goranima, već se pripremamo za Dane mimoze u Herceg Novom, Pozdrav proljeću, ljetni kamp u BiH, učešće na Smotri Saveza izviđača F BiH na Boračkom jezeru. Ove godine nam dolaze u posjetu izviđači iz Srbije i Kanade. Trenutno Odred izviđača broji više od stotinu članova. Još hoću da istaknem da smo prošle godine imali šest naših izviđača poslanih u izviđačku kadrovsku školu prvog stepena u Tešnju, a tri naša izviđača su radili kao instruktori/predavači u toj školi, a zahvaljujući tome povećano je članstvo našeg Odreda, osnovani su novi vodovi, i posebno naglašavam da prvi put imamo jedinicu koja djeluje izvan gradskog područja u Velikom Čajnu“-izjavio je za RTV Visoko Muhamed Šehić, starješina Odreda.

Detaljnije gledajte večeras u informativnoj emisiji Visoko Info.

Amra Čosić

 

povezani članci

POPULARNO