Srijeda, 28 Februara, 2024

Od nedjelje poslijepodne stiže osjetno zahlađenje

Od nedjelje poslijepodne stiže osjetno zahlađenje, najprije na sjeverozapad Bosne a kasnije do noći na ponedjeljak i u veći dio ostatka zemlje, donijet će malo snijega. Najhladnije početkom sljedeće sedmice uz minuse i većinom ledene dane, a od srijede popuštanje hladnoće.

SUBOTA(06.01.) – Jačanjem uticaja ciklona sa jugozapada u subotu nas očekuje oblačno i nestabilno vrijeme uz padavine. Kiša se tokom dana očekuje u većem dijelu zemlje, koje će opet najviše biti u južnim, zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima a najmanje na istoku zemlje. Na zapadu lokalno nešto jače padavine.

Vjetar slab do umjeren južnih smjerova, u Hercegovini i na zapadu Bosne lokalno mogući povremeno jaki udari juga. Jutarnja temperatura 6 do 10, na jugu do 13 °C, dnevna temperatura 10 do 15, lokalno do 17 °C.

NEDJELJA(07.01.) – U nedjelju nastavak oblačnog vremena uz padavine u većem dijelu zemlje. Više padavina u drugom dijelu dana i u večernjim satima. Kiša, koja će prijepodne na planinama sjeverozapadne Bosne prodorom hladnijeg zraka prelaziti u susnježicu i snijeg. Sredinom dana ili poslijepodne daljim prodiranjem hladnijeg zraka susnježica i snijeg se očekuje i u nizinama na sjeverozapadu Bosne, a kasnije navečer i u noći na ponedjeljak(08.01.) snijega će postepeno biti u većem dijelu zemlje.

Najmanje padavina na zapadu Bosne gdje će od prijepodnevnih sati nedjelje i tokom noći na ponedjeljak biti uglavnom suho, te u Hercegovini gdje će lokalno biti kiše tokom nedjelje, a u noći na ponedjeljak na sjeveru Hercegovine lokalno moguće da prolazno bude snijega.

Snijega neće biti puno, u nizinama uglavnom 2 do 5 cm, u višim krajevima i na planinama 5 do 10, lokalno do oko 15 cm.

Od prijepodnevnih sati sa sjeverozapada postepeno jačanje sjeverca koji će do noći na ponedjeljak širom zemlje biti povremeno umjeren. Jutarnja temperatura 2 do 7, na jugu do 10 °C, dnevna temperatura 6 do 12, lokalno na jugu do 16 °C. Dolaskom hladnijeg zraka sa sjeverozapada temperatura u osjetnom padu.

PONEDJELJAK(08.01.) – U ponedjeljak osjetno hladnije i pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini tokom dana lokalno mogući sunčani periodi usljed jačanja bure. U Bosni lokalno slab snijeg. U jutarnjim i prijepodnevnim satima nešto više padavina, poslijepodne i navečer manje.

U ponedjeljak slab do umjeren sjeverac, na zapadu Bosne i u Hercegovini većinom umjerena bura uz lokalno jake udare. Jutarnja temperatura -6 do 1, na jugu do 7 °C, dnevna temperatura -4 do 0, na jugu do 10 °C.

Od utorka(09.01.) prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnosti. Razvedravanje najprije u utorak u Hercegovini i na krajnjem zapadu Bosne, a od srijede(10.01.) sunčanih perioda će biti i u Bosni. Vrhunac hladnoće nad nama je utorak kada će biti i najhladnije, a od srijede će postepeno dolaziti do porasta temperature po visini što će nam vratiti dnevne temperature u plus, ali će uz vedrije noći u jutarnjim satima biti jačeg mraza i minusa.

RTV Visoko/BH Meteo

 

 

 

povezani članci

POPULARNO