Nedjelja, 23 Juna, 2024

Obilježena 14. godišnjica smrti Rasima Delića – generala Armije RBiH

Na šehidskom Spomen mezarju Kovači u Sarajevu, danas (utorak, 16. april) je obilježena 14. godišnica smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine, dr. Rasima Delića, koji je dao enorman doprinos prilikom odbrane od agresije i jedan je od najzaslužnijih za opstojnost Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su, između ostalih položili i fatihu proučili, članovi porodice kao i gradonačelnik Visokog, Mirza Ganić sa saradnicima uz delegaciju Koordinacije visočkih boračkih organizacija i udruženja.

Evocirane su i uspomene uz podsjećanje na historijske činjenice o rahmetli generalu Deliću, ali svim njegovim saradnicima i saborcima, koji su u najtežim danima pokazali hrabrost, mudrost, dostojanstvo i, u konačnici porazivši neprijatelja, uspjeli sačuvati nezavisnu, slobodnu, demokratsku, multietničku i ponosnu Bosnu i Hercegovinu, državu svih naroda koji u njoj vijekovima žive i grade međusobni život i poštovanje.

Upućene su i jedinstvene poruke nade da će tokom narednih godina prilikom obilježavanja bitnih historijskih datuma prisustvovati još veći broj, prvenstveno mladih osoba, čija je pravovremena educiranost garant da istinski heroji nikada neće biti zaboravljeni.

Inače, godišnjica smrti generala Delića obilježava se dan nakon obilježavanja godišnjice formiranja Armije RBiH, tako da su ovi datumi za sve istinske patriote posebno emotivni i sjetni uz izražen osjećaj ponosa.

Slaven Mirković

Foto: JOB Unija veterana Visoko – FB Page

 

povezani članci

Najnovije