OBEĆANO – ISPUNJENO: U NASELJU KULA BANJER NAKON VIŠE DECENIJA PROTEKLA VODA SA GRADSKE MREŽE

U okviru obilaska terena na području općine Visoko na kojima su završeni infrastrukturni radovi, jučer je upriličena i svečanost puštanja u rad rezervoara za vodosnabdijevanje u Mjesnoj zajednici Kula Banjer.

Ovoj prigodi je prisustvovala Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić, kojoj je pripala čast puštanja vode sa prve česme. Mnogobrojni mještani nisu krili sreću i oduševljenje projektom koji im je nakon 30 godina čekanja, uz mnoga neispunjena obećanja, napokon obezbijedio vodu iz gradske mreže.

„Veoma sam sretna što imam priliku da budem dio promjena, da budem dio pozitivne, narodne vlasti koja ljudima donosi dobro. Posebno me raduje činjenica da mogu i vas učiniti sretnim i pomoći vam u ostvarenju dugogodišnjih potreba. Voda nije privilegija, voda je osnovna ljudska potreba. Nikada se nisam bojala izjava kako nema vode. Vode ima, i bez obzira na njenu količinu, treba je ravnomjerno raspodijeliti,“ izjavila je načelnica Babić.

Općina Visoko je po raspisanom Javnom pozivu o zajedničkom učešću u realizaciji projekata iz „Programa utroška sredstava vodnih naknada za 2016.godinu“ kojeg je objavilo Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK dana 3.3.2016.godine., aplicirala sa projektom „Izgradnja rezervoara Kula Banjer“ koji je sastavni dio projekta „Proširenje gradske vodovodne mreže općine Visoko, podsistem Gračanica i Moštre“.

Rezervoar posjeduje kapacitet od 250 msa ulaznom pretkomorom. Prilikom izgradnje rezervoara ugrađeno je 270 mbetona i nešto više od 32.000 kg armature. Objekat je zaštićen kvalitetnom hidroizolacijom, na svim otvorima je postavljena kvalitetna aluminijska stolarija.

Svi radovi su izvedeni stručno, kvalitetno i u skladu sa svim normama i propisima.

Izvođač radova je bio Konzorcij „ŠPIC BETON“ d.o.o Zenica i „ADO – TRANS“ d.o.o. Visoko, dok je nadzor vršila firma „IBIS“ d.o.o. Zavidovići. Vrijednost radova je iznosila 313.417 KM, a vrijednost usluge nadzora 4.325 KM.

Izgradnjom rezervoara Kula Banjer obezbijeđeni su osnovni preduslovi za vodosnabdijevanje naselja koji pripadaju podsistemu Gračanica.

Press Općine Visoko

povezani članci

Najnovije