Subota, 13 Aprila, 2024

Novi trend vjenčanja na udaru kritika

Riječ je o puštanju leptira na vjenčanjima, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama.

Insekti, za koje se vjeruje da su simbol novih početaka i novog života, postali su popularan izbor za mnoge parove i njihov “poseban dan”, služeći kao zamjena za konfete. Leptiri se čuvaju u kutiji za “masovno puštanje” ili čak u pojedinačnoj koverti ponekad, a kada se to zatraži, bacaju se u vazduh radi zabave.

Međutim, realnost je da oni rijetko preživljavaju. U mnogim slučajevima, krilati insekti uginu prije samog događaja, a stručnjaci pozivaju da se ova praksa, zbog toga, zabrani.

Na društvenim mrežama pokrenuta je debata kada je buduća mlada pokrenula tu temu. Objavom u Facebook grupi namijenjenoj za planiranje vjenčanja pitala je šta drugi misle o ovom “lijepom” trendu, ali je ubrzo naišla na negativan odgovor.

“Ovo je vjerovatno jedna od najokrutnijih ideja za vjenčanje koje sam do sada vidio”, “Ovo bi trebalo da se zabrani zakonom”, samo su neki od komentara na njeno pitanje.

Profesor Endru sa Univerziteta “Southern Cross” složio se da je trend čudan i problematičan ne samo za sigurnost insekata, već i za životnu sredinu, a oglašavali su se i iz drugih organizacija navodeći da se ova praksa treba zabraniti.

Postoje stotine kompanija u SAD koje nude ovu uslugu, a cijene su od 50 dolara za 12 leptira.

B92

povezani članci

POPULARNO