Petak, 21 Juna, 2024

Novi sadržaj u parku “Ravne 2” – šah

Park “Ravne 2” postao je bogatiji za još jednu instalaciju. Riječ je o šahu, igri mudrosti, u kojoj se dva igrača takmiče u strategiji, inteligenciji i taktici.

Rane verzije šaha su se igrale prije dvije hiljade godina u Uzbekistanu, Indiji i Perziji. Prije hiljadu godina hrvatski je vladar Stjepan Držislav u zatočeništvu Venecije, zahvaljujući šahovskoj pobjedi od 3:0 nad mletačkim duždom spasio glavu i još dobio nekoliko jadranskih otoka. Ne čudi da je šahovske kocke stavio u svoj grb (šahovnica).

U posljednjih nekoliko decenija sarajevski Šahovski klub “Bosna” je postao jedan od najtrofejnijih klubova u Evropi. Svojevremeno najbolji svjetski igrač Gari Kasparov branio je boje ŠK “Bosna” tokom 1990-ih. Popularnost šaha je velika na našim prostorima, a sada posjetioci parka “Ravne 2” imaju priliku da na otvorenom zaigraju ovu igru velikim figurama.

Ova instalacija nastala je kao plod zajedničkog rada Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, Privrednog društva “Bosanske piramide” d.o.o. i volontera Fondacije iz nekoliko zemalja (Finske, Hrvatske, Turske, Francuske i BiH). Locirana je u centralnom dijelu parka između spiralne botaničke bašte i Geopunkturnog kruga, uz sami potok.

Šah će se moći igrati za lijepih dana tokom čitave godine.

RTV Visoko/Visoko.co.ba/Fondacija AP BPS

povezani članci

Najnovije