Četvrtak, 25 Jula, 2024

NOVI RADIO BIHAĆ- EMISIJA O PROBLEMU MALOG BROJA ŽENA U POLITICI

U produkciji Novog radija Bihać, prije mjesec dana snimljena je i emitovana emisija na temu: “Problem malog broja žena u politici USK-a”.

Učešće u istoj uzele su žene političarke i one koje to nisu, čiji je glavni cilj pored težnje za boljim društvenim sistemom, također i status odnosno položaj žene u društvu generalno. Iako dolaze iz različitih političkih partija, sumirajuću utiske sa razgovora koje smo obavili protekle sedmice sa njima, zaključujemo da je svima njima zajednički jedan cilj, a taj je da se položaj žene u društvu može i mora poboljšati i promijeniti.

Fatka Kulenović predsjednica kantonalnog odbora SDP-a započela je intervju sa glavnim razlozima ulaska u politiku uopće, koji je to bio glavni i presudni trenutak, te ističe da je najlakše biti sa strane i konstantno kritikovati bilo čiji rad, a ujedno ne činiti ništa po pitanju mijenjanja društvene situacije.

Ilda Alibegovic gradska vijećnica i novoizabrana poslanica u kantonalnoj skupštini je na sličan način započela svoju političku priču kojoj je prethodio društveni aktivizam kroz nevladin sektor. Volonterski i humanitarni rad je nešto što čini Ildinu ličnost u velikoj mjeri te smijer priče odveo nas je do srži teme kao i prethodnog sagovornika, a to su žene. Razlozi njihovog angažmana i uključivanja u društveni život i mnogo toga drugog…

Šeherzada Delić, kandidatkinja ispred Naše stranke na parlamentarnim izborima prisjeća se svojih političkih početaka koji datiraju od pobune građana 2014. godine kada se priključuje grupi građana “Bosansko proljeće”. Da li se išta promijenilo? Da li bi isto uradila u ovom trenutku i kakvi su politički planovi za budućnost kao i kako gleda na položaj žene u politici na području USK-a i u državi.

Asima Sadiković, vijećnica u gradu Cazinu, govori kao i ostali sagovornici o diskriminaciji i odnosu muškaraca prema ženama generalno. O iskustvima u političkom djelovanju kao i o planovima za budućnost.

Za kraj, činjenični i potkrijepljeni rezime izvršio je Saša Smiljanić koji je također uzeo učešće u emisiji Novog radija. Saša je prokomentarisao cjelokupnu temu te iznio statističke podatke koji su poprilično poznati nakon održavanja parlamentarnih izbora.

Produkcija: Ines Alijagić, Almir Saračević

povezani članci

Najnovije