Petak, 21 Juna, 2024

NOVA INSTALACIJA U PARKU – LETEĆA PIRAMIDA

U julu 2023. u ‘Arheološko-turističko-sportskom parku Ravne 2’ u Visokom otvorena je nova instalacija u prvoj dolini ispred ulaza u ‘Magičnu šumu’. Donatori su Amerikanci Alejandro i Elena Bensonoff s Floride.

Riječ je o skulpturi ‘Aktivacija srca – Leteća piramida’ koja se sastoji od slijedećih elemenata: heksagonalne osnove (heksagon kao najmoćniji geometrijski oblik kada je riječ o energijama), četverostrane piramide s orijentacijom prema stranama svijeta (piramida – pojačivač energija), trodimenzionalnog crvenog srca (srce – simbol za jubav), bijelih krila (simbol za slobodu) i zlatnog sunca (sunce kao izvor života, svjetlosti, toplote i znanja).

Autori skulpture su profesori s Odjeljenja kiparstva Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu: načelnika odjeljenja profesora Darka Šobota i akademskog kipara Danijela Premeca.

Skulptura je smještena u paviljonu, a s obje strane su billboardi koji dvojezično opisuju njen simbolizam.

Otvorenje je priređeno u prisustvo grupe od 35 Amerikanaca koji su došli u sedmodnevni posjet bosanskim piramidama sa Elenom i Alejandrom.

Time je park dobio još jednu umjetninu, a Američki donatori su ostavili svoj energetski pečat doprinoseći međunarodnom duhu parka ‘Ravne 2’. Obećanje je da će u narednim godinama dolaziti nove grupe iz SAD i Evrope koje će predvoditi ovaj dinamični, produhovljeni par.

RTV Visoko/Fondacija AP BPS

povezani članci

Najnovije