Subota, 13 Aprila, 2024

Nijaz Šahinović, dobitnik nagrade za životno djelo na manifestaciji Izbor najboljih u sportu ZDK za 2023. godinu

Ako se za nekoga može reći da je streljaštvo njegova velika i istinska ljubav, onda je to sigurno Nijaz Šahinović iz Visokog. Po zanimanju profesor, streljaštvom se bavi od 1980. godine. U toku takmičarske karijere, bio je višestruki prvak BiH, kao i pobjednik mnogih domaćih i međunarodnih turnira. Bio je i trener reprezentacije BiH za disciplinu pištolj na Prvenstvu Evrope u Mariboru, 2017. godine.

“U streljaštvu, takmičar se bori prvenstveno sam sa sobom, a ne protiv sportskih suparnika. Taj stav sam imao tokom cijele streljačke karijere. Želio sam samo da vidim koliko mogu napredovati u rezultatima, pogotovo što sam dolazio iz relativno malog kluba, a takmičio se sa tadašnjom YU streljačkom elitom, koja je osvajala medalje na
svjetskoj razini i OI. Taj stav mi je olakšao i omogućio uspjehe na takmičenjima”, kaže Šahinović.

U Streljačkom klubu „Visoko“ obavljao je funkciju predsjednika Upravnog odbora, od 1996. do 2021. godine, a upravo je u tom periodu klub postao je jedan od vodećih u BiH. Zaslužan je i za rekonstrukciju i dogradnju modernog strelišta za zračno oružje i strelišta za vatreno oružje. Kao trener je, sa mladim strijelcima, osvajao brojna prvenstva, a zahvaljujući njegovim sposobnostima zaslužan je što klub ima edukovan kadar po standardima Svjetske streljačke federacije. Obnašajuću funkciju predsjednika Streljačkog saveza BiH, svojim je sposobnostima uspio riješiti probleme koji su se gomilali godinama. Trenutno vodi sekretarske poslove kluba i trener je za discipline pištolj u SK “Visoko”.

“Bavljenje streljaštvom omogućilo mi je da upoznam velike streljačke legende iz cijelog svijeta, steknem prijateljstva koja traju i danas, obiđem streljačka borilišta u Evropi i van Evrope. I dalje radim kao trener i prenosim znanje i iskustva mladim takmičarima, mladim trenerima, radujem se njihovim uspjesima i, vjerujte, to je moje sportsko zadovoljstvo i bogatstvo“, kaže Šahinović.

Visoko.co.ba

povezani članci

POPULARNO