Četvrtak, 29 Februara, 2024

Nejra Mlačo-Vražalić: “Povećan broj pacijenata sa infekcijama disajnih puteva, gripom, gnojnom anginom“

Temperaturne oscilacije i aerozagađenje u posljednje vrijeme uzrok su povećanog  broja pacijenata koji se javljaju sa različitim simptomima potvrdili su nam u visočkom Domu zdravlja.

„Nažalost, izuzetno je povećan broj pacijenata, javljaju nam se najviše sa infekcijama disajnih puteva, povećan je broj pacijenata sa gnojnom anginom, prehladom, gripom, upalom grla, ždrijela, nažalost ima i upala pluća, a najčešći simptomi sa kojima nam se javljaju jesu kašalj, grlobolja, curenje nosa i kako kad temperatura. Vrlo je teško uraditi tu neku prevenciju obzirom na to koliko smo okruženi infekcijama koje se uglavnom prenose kapljičnim putem, najvažnije je da koliko god možemo izbjegavamo kontakt sa oboljelim osobama, također prati često ruke, održavati ličnu higijenu, imati raznovrsnu ishranu i unositi dovoljno vitamina, pa onda i tu i tamo suplemenata“ – izjavila je Nejra Mlačo-Vražalić, doktor medicine.

Svaki virus ima svoju optimalnu temperaturu na kojoj se razmnožava, na kojoj se prije svega održava u životu, a svi virusi traže živu ćeliju da bi opstali za razliku od bakterija koje idu u međućelijski prostor i drugačije se ponašaju. O svemu ovom, te  kako aerozagađenje koje je u našem gradu prisutno u ovom periodu utiče na osjetljivu kategoriju građana, gledajte večeras u programu TV Visoko.

Amra Čosić

 

povezani članci

POPULARNO