Nedjelja, 14 Jula, 2024

NEDJELJNE RADNE AKCIJE- PRIČA DRUGA: MULIĆI-PORJEČANI-BRADVE

Priča druga o nedjeljnim radnim akcijama u okolini Visokog popunjava se fotografijom gdje se pored doajena visočkog rukometa vidi famozna tabla “Mulići” koja šeta li šeta.

Od tunela do iza mosta koji je kao i znak pomenut u priči 1. Isto kao da su dva sela nekada vodili “ratove” k’o komšije oko međe. Kažu da je nekadašnji muhtar Dino isposlovao pomjeranje na današnju poziciju(“dušmanska dezinformacija”), a da će je prvi komšija table zvani Ševko, ako se SDA oporavi na izborima 2020. godini, vratiti kod tunela.

Kad smo već kod tunela sa fotografije, legenda kaže da je neko od mještana Mulića pokušavao da skoči na voz, promašio vagone i polomio obje noge. “Drekavac” u ovom tunelu nikad nije stanovao. Prva stanica od Visokog ka Zenici su Porječani. Ko se “šverao” u vozu a putovao do Porječana, ako ga slučajno uhvati kondukter lagao je da putuje do Kaknja. Kondukter bi ga kaznio istjerivanjem u Porječanima.

Begoviće, Muzaferije, Kadiće, Osmanbašiće, Alijagiće i ostalu raju iz Mulića zatekli smo na povratku sa prve roštilj ture. Odmaralo se iza Nihadovih turističkih magneta. Niho nikako da pogleda preko rijeke Bosne i fokusira na neku od fotografija Piramidu Sunca te energetsko zračenje doda ponudi. Oktobarsko sunce preznojilo je sve udarnike iz sela poznatih, pa su se na fotkama našli i ogoljeni političari. Srećom filterisane su. Sve osim jedne gdje je u pitanju politički govor ili sevdisanje koje nije zabilježeno od vakta kad je Tonči slavio Adinov prvi rođendan.

Sve u svemu, spoj korisnog sa ugodnim.

Negdje između Bosnića i Porječana Almir Osmanbegović najveća terenska radilica iz LER pozitivaca Gradske uprave se raspametio. Muhtar Osmanbašić je primao daj-daj-daj zahtjeve učesnika akcije, a Almir pokušavao svima ugoditi uz par upitnika iznad glave. Na kraju su svi bili zadovoljni, jer se “hodžino nije prvo samljelo”.

Porječanci su uvijek ko zapete puške, pardon motorke, mada je kod jedne često pucala žica ili spadao lanac na “gitarki”. Sjajan posao po ko zna koji put i njam-njam marenda za učesnike akcije. Miki donio roštilj radosti, a Mušije, Ganići, Genjci, Šabanovići, Jamakovići, Breščići i ostali odmorili.

Na putu prema Moštru nakon pružnog prijelaza u Porječanima iskontrolisali smo i nasipanje tampona na dio putne komunikacije. Iko vozi li vozi.

Na ulasku u moštranske Šarene hanove lijepa slika. Propust ispod autoputa oriban i sapran. Nadam se da je u vrijeme tipkanja teksta već montirana nova rešetka. Stara je već bila u klik-klak vrlo zvučnom stanju i prijetila je točkovima brojnih vozača. Bravo za CZ i vatrogasce.

Ostala je još jedna lijepa priča. Vjerovatno za srijedu. Pozitiva stiže iz naselja Bradve gdje vrijedni mještani od šikare prave dječije igralište.

Nerman električar i ostali udarnici iz Bradvi ipak moraju u posebnu priču pozitive. Nakon nesretnih poplava, ovi ljudi su opet pokazali kako se složno radi i gradi.

Fotografije na FB stranici Radio-televizija Visoko

 

povezani članci

Najnovije