Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Nedim Sladić objavio prognozu: ‘Stabilizacije vremena i dalje nema. Ni juni mi ne ulijeva nadu’

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić komentarisao je na svom Facebook profilu vremenske prilike koje nas očekuju u narednim danima.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, padavine se prognoziraju sve do nedjelje.

“Nažalost, stabilizacije vremena i dalje nema, a modeli u mnogim primjerima nisu precijenili padavine. Ni juni mi sa ovog stajališta i postavke globalne cirkulacije ne ulijeva neku nadu. Na dobro sve okrenulo”, napisao je bh. meteorolog.

Padavine su uzrokovale poplave širom Bosne i Hercegovine, a posebno upozorenje je izdato na području srednjeg i donjeg dijela sliva rijeke Bosne, te na slivu rijeka Une i Sane.

“Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Krivaja, Spreča, Usora, Tinja te Una i Sana u FBiH”, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

“Padavine su prostorno i količinski nejednako raspoređene, što je odlika lokalnih pljuskova te često unutar modela znaju biti i precijenjene u odnosu na realno stanje.

Nažalost, stabilizacije vremena i dalje nema, a modeli u mnogim primjerima nisu precijenili padavine. Ni juni mi sa ovog stajališta i postavke globalne cirkulacije ne ulijeva neku nadu. Na dobro sve okrenulo.

I narednih dana pratite upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi, s obzirom na to da je tlo zasićeno vlagom, a veća količina padavina u kratkom vremenskom periodu kao i proteklih dana može uzorkovati pojavu bujičnih i urbanih plavljenja. Prije 02.06. stabilizacije vremena nažalost još nema” kazao je ranije Sladić.

RTV Visoko/Radiosarajevo.ba

povezani članci

Najnovije