Srijeda, 28 Februara, 2024

Naučnici otkrili koje navike mogu da uspore starenje do šest godina

Jedna američka studija pokazuje da poštivanje određenih mjera podstiče dobro zdravlje srca, što zauzvrat može usporiti tempo biološkog starenja do šest godina.

Naime, održavanje tjelesne težine, šećera u krvi, holesterola i krvnog pritiska pod kontrolom, uz zdrav režim spavanja i ishrane, redovnu tjelesnu aktivnost i život bez cigareta može usporiti proces starenja za oko šest godina, kažu američki stručnjaci.

Zasnovani na podacima više od 6.500 odraslih osoba prosječne dobi od 47 godina, ovi su rezultati predstavljeni na naučnoj konferenciji American Heart Association (AHA) u Filadelfiji.

Naučnici su istakli da su ljudi s najboljim kardiovaskularnim zdravljem bili oko šest godina biološki mlađi – tempom kojim su starili svake godine života – od svoje stvarne dobi, piše Tportal.hr.

„Ova otkrića nam pomažu da razumijemo vezu između hronološke i biološke dobi i kako nam pridržavanje zdravih životnih navika može pomoći da živimo duže Svako želi da živi duže, ali što je još važnije, mi želimo da živimo zdravije kako bismo zaista mogli da uživamo i imamo dobar kvalitet života što je moguće više godina’, rekao je Lojd Džons, bivši volonterski predsjednik AHA-e.

Tzv. Life’s Essential 8 ima cilj da definiše zdravlje srca na osnovu četiri promjenljive mjere načina života i četiri promjenljiva pokazatelja zdravlja.

Kako bi izmjerili fenotipsku ili biološku dob osobe, istraživači su provjerili njihov metabolizam, funkciju organa i upalne procese. Fenotipsko ubrzanje starosti je razlika između biološke i stvarne dobi, pri čemu veće vrijednosti ukazuju na brže biološko starenje. Nakon što su uzeli u obzir društvene, ekonomske i demografske faktore, istraživači su rekli da je najveći rezultat – što znači dobro kardiovaskularno zdravlje – povezan s biološkom dobi koja je za oko šest godina manja od stvarne.

Viša autorka studije Nour Makarem, s Medicinskog centra Irving Unoverziteta Kolumbija u Njujorku, upozorava na sljedeće: „Otkrili smo da je bolje kardiovaskularno zdravlje povezano s usporenim biološkim starenjem. Takođe smo pronašli povezanost – kako zdravlje srca raste, biološko starenje opada.“

Na primjer, prosječna stvarna dob onih s dobrim zdravljem srca bila je 41 godina, a njihova prosječna biološka dob bila je 36 godina. Prosječna stvarna dob onih koji su imali loše kardiovaskularno zdravlje bila je 53 godine, iako je njihova prosječna biološka dob bila 57 godina.

Makarem je dodala: „Bolje pridržavanje svih mjernih podataka Life’s Essential 8 i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja može usporiti proces starenja tijela i imati puno prednosti.“

Osam navika kojih bi se trebalo pridržavati za duži i zdraviji život prema Američkom udruženju za srce (AHA):

Hranite se zdravo

Budite aktivniji

Prestanite da pušite

Prepoznajte važnost kvalitetnog sna

Održavajte zdravu težinu

Kontrolišite holesterol

Provjeravajte šećer u krvi

Mjerite krvni pritisak

RTV Visoko/N1 BiH

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

POPULARNO