Nastavljeno uređenje velikog parkinga na Ravnama

Vrijedni tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ nastavlja s uređenjem svih turističkih destinacija Bosanske doline piramida u Visokom. Ovih dana ponovo je na red došao veliki parking na Ravnama.

Prije više od godinu dana namijenjena su sredstva iz kantonalnih kapitalnih ulaganja za asfaltiranje parkinga. Fondacija je finansirala izradu projektne dokumentacije. Nažalost, prošle godine nije došlo do asfaltiranja parkinga. Očekuje se da u skoroj budućnosti putem Grada Visoko i izbora izvođača napokon i dođe do realizacije tog projekta.

U međuvremenu, Fondacija je proširila i očistila odvodne kanale za oborinsku vodu, postavila 155 metara odvodnih cijevi do potoka u parku ‘Ravne 2’, napravila šahtove, te redovno održavala parking za goste. Ovih dana je zamijenila postojeće neuslovne drvene stepenice s parkinga prema Aleji suvenirnica s trajnim betonsko-kamenim stepenicama. Uskoro će biti postavljeni i metalni rukohvati za sigurnost gostiju. Također, betonirane su još dvije izlazne staze s parkinga prema tunelima Ravne.

Prokopan je kanal i postavljen električni kabel te spojena na struju Fondacijina ‘Crvena kućica’ na parkingu. Postavljena je i ulična svjetiljka na izlazu parkinga prema Aleji suvenirnica.

Svi ovi radovi doprinijet će boljem utrošku državnih sredstava za parking i smanjiti dodatna izdvajanja iz budžeta Kantona.

 

FONDACIJA APBPS

povezani članci

Najnovije