Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Naplata RTV takse ponovo preko računa za struju?

Ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto poručio je da ovo ministarstvo radi sve što je u njegovoj moći da bi pomoglo Javnom RTV servisu Bosne i Hercegovine.

Rekao je da se očekuju sve dozvole za jednokratnu novčanu pomoć, kako bi je u konačnici odobrilo Vijeće ministara BiH.

“Postoji dogovor da ide jednokratna pomoć sa nivoa Vijeća ministara iz resora komunikacija i prometa. Tu smo već tu proceduru pokrenuli, čekamo potrebna mišljenja. Upravo danas mislim da trebamo dobiti mišljenje Vijeća za državnu pomoć. To su sredstva sa jednokratnom pomoći koje će biti, ne samo pomoć ne samo u smislu plata, nego i konkretnih stvari tipa otkupa, nekih nabavka digitalne opreme i tako dalje. Moje predviđanje je da će to biti četiri miliona za BHT”, rekao je Forto.

Ministar Forto kaže i da se brzo očekuje rješenje pitanja naplate RTV takse u Federaciji BiH, te imenovanje nove uprave Federalne televizije nakon deblokade rada Federalnog parlamenta.

“Druga stvar je potpisivanje ugovora sa Elektroprivredom i Federalnom televizijom, vezano za redovno prikupljanje pretplate. Nadam se da će to biti jako brzo poslano, nakon što znam da je otkočen Federalni parlament nedavno. I ovaj treći dio koji će napokon riješiti konačno dugoročno finansiranje javnog servisa, to je donošenje novog zakona, konsultacije jesu u toku, ali taj dio ne mogu predvidjeti”, naglasio je Forto.

RTV Visoko/BHRT.ba

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije