Srijeda, 24 Aprila, 2024

Nakon 12-godišnje pauze policija ZDK obavezne ljekarske preglede obavila krajem 2023.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona počeli su još krajem prošle godine obavljati redovne ljekarske preglede – potvrdio je Feni portparol Uprave policije MUP-a ZDK Samir Valentić.

Policijski službenici u tom kantonu ovu su obavezu počeli izvršavati i prije zaključka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 27. februara ove godine, kojim je na prijedlog ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka naloženo da sva kantonalna ministarstva iz tog entiteta u najkraćem roku trebaju obaviti ljekarske preglede svih svojih službenika.

-Prema Pravilniku o zdravstvenim pregledima policijskih službenika UP MUP-a ZDK-a, redovni zdravstveni pregledi vrše se svake dvije godine, a posljedni pregled je vršen u periodu od mjeseca oktobra do decembra 2023. godine. S tim da je jedan broj policijskih službenika upućen na dodatne ljekarske preglede, odnosno sistematski pregled još nije okončan – naglasio je Valentić.

Posljednji ljekarski pregled prije spomenutog sa kraja 2023. godine, vršen je u periodu od novembra 2011. do januara 2012. godine, što znači da ni u tom kantonu policajci nisu vršili preglede skoro punih 12 godina.

-Za obavljeni ljekarski pregled policijskih službenika UP MUP-a ZDK u 2023. godine, izdvojeno je 84.341 KM – istakao je Valentić.

Situacija je puno povoljnija po ovom pitanju u oblasti obrazovanja u tom kantonu, jer zaposlenici u tom sektoru, njih skoro 6.000 u ZDK-u, ljekarske preglede obavljaju svake godine, pred početak školske godine koja u tom kantonu počinje 1. septembra.

Ovosedmičnim potpisivanjem ugovora o pristupanju Kolektivnom ugovoru između Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH i Vlade ZDK, koji će vrijediti tri godine, vlada tog kantona obavezala se izvršiti ljekarski pregled i budžetskih korisnika iz tog sektora.

A to praktično znači da će u tom kantonu svi budžetski korisnici, a kojih ima oko 9.000, uskoro imati obavljene ljekarske preglede. Ova se obaveza odnosi i na državne službenike i namještenike u organima lokalnih samouprava.

-Kada su u pitanju državni službenici i namještenici, do sada je to bilo prepušteno samim rukovodiocima. Imamo pozitivan primjer da više od 50 posto njih rade sistematske. Ostali nisu imali, a krajni rok je od budžeta za narednu godinu. Ako bude rebalansa budžeta, planirat ćemo novac za sistematske i za ovu godinu – najavio je ministar pravosuđa i uprave Nebojša Nikolić.

Napominje da državni službenici i namještenici u lokalnim samoupravama uglavnom redovno obavljaju ljekarske preglede. Smatra da oko 30 posto zaposlenih iz tog sektora dosad nije obavljalo ljekarske preglede.

RTV Visoko/Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

 

 

 

povezani članci

Najnovije