Petak, 19 Jula, 2024

NAJMOĆNIJI PRIRODNI ANTIBIOTIK

Iako je farmacija napredovala u tolikoj mjeri, ljudi su sve više pobornici prirodnih lijekova da bi svoj organizam zaštitili od štetnog uticaja hemije.

Ulje divljeg origana vijekovima je prirodni lijek za različite zdravstvene tegobe. Njegova ljekovita svojstva bila su poznata još u doba starih Grka, a poznato je da ga je Hipokrat koristio kao antiseptik.

Ovo ulje jedan je od najjačih prirodnih antibiotika, ali zbog njegove jačine, potrebno je voditi računa o količini i mora se uvijek miješati sa drugim jestivim uljima.

U nastavku pročitajte više o ljekovitim svojstvima ovog prirodnog antibiotika:

1. Uspješno se bori protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija

Mnoga istraživanja pokazala su da origanovo ulje ima jaka antibakterijska svojstva i uspješno se bori protiv čak 30 bakterija među kojima je i E.coli, koja mnogima stvara velike zdravstvene probleme. Podjednako uspješno sanira i gljivična oboljenja. Često se koristi u borbi protiv gljivica na noktima i atletskog stopala. Pri spoljnoj upotrebi potrebno ga je miješati sa drugim jestivim uljima.

2. Ublažava menstrualne tegobe

Tradicionalno se koristi protiv bolnih i neredovnih menstruacija. Stimulliše protok krvi i kontrakcije materice, zbog čega se ne preporučuje trudnicama.

3. Pomaže kod problema sa probavom

Bez dobre probave nema dobrog zdravlja, a origanovo ulje poboljšava protok žuči i samim tim pospješuje probavu. Smanjuje gasove i reguliše želudačne kiseline.

4. Ublažava posledice kožnih bolesti

Mnoge osobe su u ovom ulju pronašle spas od psorijaze i ekcema. Kada su u pitanju kožna oboljenja, ono se miješa sa uljem jojobe ili maslinovim uljem, takva kombinacija maže se na promjene nastale na površini kože.

5. Sadrži mnogo vitamina i minerala

Magnezijum, cink, vitamine C i E, gvožđe, mangan – sve su ovo nutritijenti sadržani u origanovom ulju.

6. Ublažava respiratorne probleme

Učinkovit protiv bronhitisa, astme i disajnih problema izazvanih prehladom. Ima blagi sedativni učinak kod respiratornih problema izazvanih alergijom i ublažava reakciju tijela na alergene.

7. Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Zahvaljujući snažnim antioksidantivnim svojstvima, štiti srce i vene od štete koju im nanose slobodni radikali. Smanjuje loš holesterol i sprječava taloženje masti u organizmu.

povezani članci

Najnovije