Muzej “Alija Izetbegović“ štampao djelo “Islam između Istoka i Zapada“

Javno udruženje Muzej “Alija Izetbegović”, u okviru vlastite izdavačke djelatnosti, štampala je jedno od najvažnijih i najčitanijih autorskih djela Alije Izetbegovića “Islam Između Istoka i Zapada“, s željom da domaćim i stranim posjetiocima omogući da se upoznaju sa likom i djelom prvog predsjednika Bosne i Hercegovine kroz njegovu pisanu riječ.

Direktorica Muzeja “Alija Izetbegović” Nađa Berberović-Dizdarević u razgovoru za Agenciju Anadolija naglasila je kako izdavačka djelatnost Muzeja omogućava da ponuda za domaće i strane posjetioce Muzeja bude bogatija i da se kroz pisanu riječ mogu upoznati sa novijom historijom Bosne i Hercegovine opečaćene likom i djelom Alije Izetbegovića.

Podsjetila je kako su prvi put od osnivanja Muzeja, u okviru izdavačke djelatnosti ove institucije, 2020. godine štampana četiri najvažnija autorska djela Alije Izetbegovića “Islam Između Istoka i Zapada“, “Islamska deklaracija“, “Sjećanja“ i “Moj bijeg u slobodu“. Djela su štampana na bosanskom jeziku, u tiražu od 1.000 primjeraka. Odabrana djela Alije Izetbegovića su doživjela i jednu nesumnjivo veliku međunarodnu čitateljsku i analitičku recepciju.

– Alija Izetbegović, u brojnim životnim situacijama bio je priklješten očekivanjima i projekcijama u sudbinskoj igri naslova svog kapitalnog djela-Između Istoka i Zapada. Njegov odgovor je bio i Istok i Zapad. Bio je jedini regionalni lider sa globalnim ugledom, podjednako dobrodošao u Washingtonu i Parizu, kao i u Teheranu i Rijadu a posebno u Kuala Lumpuru. Djelo ‘Islam između Istoka i Zapada’ će zasigurno pružiti historijski izvor pri izučavanju ličnosti Alije Izetbegovića, te kao takvo zaslužuje dostupnost u Muzeju ‘Alija Izetbegović’ – pojasnila je Berberović-Dizdarević.

Obzirom na izuzetno veliko interesovanje, skoro svi setovi “Odabranih djela Alije Izetbegovića“ su rasprodani pojedincima i institucijama.

Zbog velike potražnje a i otežane kupovne moći, Muzej je na ovaj način želio omogućiti građanima, istraživačima, studentima i drugima da mogu kupiti navedeno djelo izvan seta Odabranih djela.

– Odabrali smo djelo Alije Izetbegovića koje je zasigurno dobilo najviše međunarodnih i domaćih priznanja ‘Islam Između Istoka i zapada’ te kao takvo zaslužuje dostupnost i širokom auditoriju. Djelo ‘Islam između Istoka i Zapada’ je dostupno na bosanskom jeziku, a naredne godine planira se prevod na turski i engleski jezik – dodala je Berberović-Dizdarević.

Knjigu “Islam između Istoka i Zapada“ moguće je nabaviti u suvenirnici Muzeja kao i putem broja telefona 033 574-271 ili e-maila: “muzejalijaizetbegović1@gmail.com”. Iz Muzeja naglašavaju kako se kupovinom knjige podržava i rad ove institucije.

RTV Visoko/Preporod.info

povezani članci

Najnovije