Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

MUP ZDK- KAKO ISPRAVNO POPUNITI EVROPSKI IZVJEŠTAJ O NEZGODI

Ovim putem želimo da informišemo javnost u vezi postupka prijave saobraćajnih nezgoda u kojima je nastupila manja materijalna šteta na vozilima, te nije bilo povrijeđenih lica.

Naime, takve saobraćajne nezgode, prema važećim zakonskim odredbama, mogu se zadokumentovati na način da se ista prijavi nadležnoj policijskoj stanici, a da se ne zahtjeva vršenje policijskog uviđaja, te da se za istu od strane učesnika saobraćajne nezgode izvrši popunjavanje “Evropskog izvještaja o saobraćajnim nezgodama”.

Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi je standardizovani obrazac koji je izradio Evropski komitet za osiguranja i isti je u svim zemljama Evrope. Vlasnici vozila u BiH obrazac Evropskog izvještaja o saobraćajnim nezgodama dobijaju od osiguravajuće kuće prilikom zaključivanja police osiguranja.

Pod manjom materijalnom štetom, prema odredbama Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima u BiH, podrazumijeva se šteta nastala na vozilu posljedicom saobraćajne nezgode, kada na vozilu nije došlo do oštećenja vitalnih djelova i sklopova i koje se može samostalno kretati na putu.

Prednost popunjavanja Evropskog izvještaja se ogleda u tome što se isti odmah predaje u osiguravajuću kuću te samim time se ne plaća taksa za izdavanje Zapisnika o izvršenom uviđaju saobraćajne nezgode, također u slučajevima popunjavanja Evropskog izvještaja nema novčane sankcije od strane policijskih službenika za prouzrokovanje saobraćajne nezgode.

Sve informacije oko načina popunjavanja, kao i uslova korištenja Evropskog izvještaja dostupne su u svim osiguravajućim kućama.

povezani članci

Najnovije