Petak, 23 Februara, 2024

MUBAREK MJESECI I MUBAREK NOĆI KROZ AKTIVNOSTI MIZ VISOKO

Redžeb je sedmi mjesec islamskog kalendara, to je mjesec koji nam najavljuje dolazak mubarek ramazana, a već sutra biće obilježena prva od četiri mubarek noći – Lejletu-r-Regaib.

„Tim povodom u džamiji na Rosuljama biće upriličen ženski mevludski program, a gost predavač je prof. Muvedeta Halilović. Istim povodom, ali i povodom završetka radova na rekosntrukc,ji džamije na Novom brdu, u subotu nakon jacije namaza biće mevludski program, gost predavač biće hfz. Senad ef. Ganić.“, riječi su glavnog imama Midhat ef.Čakalovića.

U mjesecu redžebu je i druga mubarek noć – Lejletul-miradž, datum je 17. februar.

„Svečano ćemo i ispratiti mjesec redžeb, centralna manifestacija biće u ljepotici Bijeloj džamiji, ovih mjeseci je i ona u centru dešavanja, jer pokazuje svoje lice iznova i uljepšava centar čaršije. Džemat Mulići ima planove da u tradiciju pređe obilježavanje mubarek noći Lejletul-berat, a to je 6. marta.

Naveo sam dio naših aktivnosti, o svakom pojedinačno, ali i novim mi ćemo blagovremeno obavješatavati javnost. U ovom momentu mogu još spomenuti manifestaciju koja je planirana pred sami ramazan, a to je „Druženje sa hafizom Ammarom Bašićem“.

I svakako, 1. februar Svjetski dan hidžaba u IC Hanovi prigodan program: „Dođite da pričamo“. Sve je ovo najava važnih nam aktivnosti, blagovremeno o svemu šire.“, zaključuje ef. Čakalović .

Uz zvanične institucije kao što je MIZ Visoko, pouzdano znamo da će svečanoj predramazanskoj i ramazanskoj atmosferi doprinos dati i ženski džemat Donja Mahala, od zanimljivih tradicionalnih sadržaja do dekoracije džemata.

Podsjećamo, sutra uoči prvog petka u mjesecu redžebu sa akšam namazom nastupa mubarek noć, Lejletu-r-Regaib, poznata i kao noć želja.

Tražimo od Gospodara ono što je dobro za nas i da naš cilj bude njegovo zadovoljstvo. Sutra u programu TV Visoko, emisija „Sjećanje na Rumija“ oko 21 sat!

Mirha Ganić

povezani članci

POPULARNO