Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Ministar Šabani posjetio JP Rad Tešanj i MI Madi

Zeničko-dobojski kanton usmjeren je prema postizanju novih ciljeva u domeni ekološke svijesti, a ključni korak prema ostvarenju toga jeste izgradnja moderne sortirnice otpada i kafilerije animalnog otpada – zaključci su to radnog sastanaka između ministra prostornog uređenja, prometa i komunikacija, Adnana Šabanija, te predstavnika JP Rad Tešanj i mesne industrije Madi.

Na održanim sastancima istaknuta je važnost saradnje između javnog sektora i privatnih kompanija kako bi se potaknulo održivo upravljanje otpadom posebno u kontekstu zbrinjavanja animalnog otpada.

– Ova posjeta pružila mi je priliku da se direktno upoznam sa izazove i poteškoćama sa kojima se suočavaju kompanije koje se bave zbrinjavanjem animalnog otpada. Ministarstvo koje vodim posvećeno je podršci projektima koji doprinose zaštiti okoliša, a izgradnja sortirnice i kafilerije animalnog otpada donijeli bi značajan doprinos zaštiti okoliša a istovremeno bi poticali ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. ZDK ima priliku postati lider u području ekološke svijesti kroz ovakve inicijative – kazao je ministar Šabani.

Na sastanku su prisustvovali i direktor JP Rada Tešanj, Hasan Handžić, direktor mesne industrije Madi Edin Jabandžić, te načelnik općine Tešanj, Suad Huskić.

Očekuje se da će izgradnja sortirnice i kafilerije animalnog otpada donijeti značajan doprinos zaštiti okoliša, dok će istovremeno poticati ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline

 

 

povezani članci

POPULARNO