Majke Srebrenice međunarodnoj zajednici: Ozbiljno shvatite Vučićeve prijetnje i rasporedite NATO snage na granicu sa Srbijom

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputili su pismo međunarodnim organizacijama, uključujući NATO, EUFOR i OHR, povodom izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici “otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana”.

Iz ovih Udruženja pitaju “šta znači otvaranje Pandorije kutije”, pozivaju da se Vučićeve “prijetnje” shvate ozbiljno te da se hitno rasporede snage NATO-a na granicu Bosne i Hercegovine i Srbije.

“S obzirom da predsjednik Srbije tvrdi da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i Rezolucije o Srebrenici, nagovještavajući kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici ‘otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana’. Pitamo se šta znači otvaranje ‘Pandorine kutije’? Otvaranje plana ‘Srpskog sveta’ sa oružjem dobijenim od Rusije i Kine? Znači li to novi rat ili nastavak neostvarenih snova predsjednika Srbije iz devedesetih”, naveli su iz Udruženja.

Naglašavaju da je svaka prijetnja miru ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma te da je sama najava predsjednika Srbije o “otvaranju” nečeg poziv garantima mira u Bosni i Hercegovini da zaštite mir.

“Predsjednik Srbije je osoba koja je javno zaprijetila ‘za jednog Srbina ubićemo sto muslimana’ i izjave takve osobe se moraju ozbiljno shvatiti. Pozivamo sve predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate prijetnje Aleksandra Vučića i da hitno rasporede NATO snage na granici BiH i Srbije”, zatraženo je u pismu.

RTV Visoko/BHRT.ba/Fena

 

 

 

povezani članci

Najnovije