Nedjelja, 14 Aprila, 2024

LUKSEMBURG POSTAJE PRVA ZEMLJA NA SVIJETU S BESPLATNIM JAVNIM PRIJEVOZOM

Kako javlja The Guardian, ponovno izabrana koalicijska vlada na čelu sa Xavierom Bettelom planira ukinuti plaćanje prijevoza u vlakovima, tramvajima i busevima i to već sljedećeg ljeta.

Bettelova Demokratska stranka, koja je ušla u vladu s ljevičarskom radnikom Socijalističkih radnika te sa Zelenima, obvezala se da će joj okoliš biti prioritet. To joj je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja u kampanji, a osim besplatnog prijevoza širom zemlje, planira i legalizirati kanabis te uvesti dva nova državna blagdana.

Kako javlja The Guardian, Luxembourg City, glavni grad te zemlje, ima jedan od najgušćih prometa u svijetu te su česte prometne gužve.

U tom gradu živi oko 110.000 ljudi, ali još oko 400.000 njih svakodnevno dolazi u grad na posao. Studija provedena u gradu pokazala je da vozači u gradu provode 33 sata u prometnim gužvama.

Cijela zemlja ima 600.000 stanovnika, ali oko 200.000 ljudi iz pograničnih područja u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj svakodnevno dolazi raditi u Luksemburg.

 Već uveli besplatan prijevoz za djecu i mlađe od 20 godina

Luksemburška vlada je ovog ljeta već uvela besplatan javni prijevoz za svako dijete i sve mlađe od 20 godina. Učenici srednjih škola pak imaju besplatne vožnje od škole do doma.

Osobe koje pak rade u gradu plaćaju 2 eura za dva sata vožnje javnim prijevozom. Ta dva sata pokrivaju gotovo sve lokacije u zemlji, budući da je njezina površina 2590 metara kvadratnih.

Ipak, od 2020. vlada ukida plaćanje javnog prijevoza, a neki detalji se tek moraju riješiti.

Primjerice, regulacija prvih razreda u vlakovima.

(Hayat / Foto: Ilustracija)

povezani članci

POPULARNO