Subota, 24 Februara, 2024

Kvalitet zraka opasan za stanovništvo na području Ilijaša, u Sarajevu i Visokom vrlo nezdrav

Kvalitet zraka jutros je opasan za stanovništvo na području Ilijaša gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 322. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore, a najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom.

Upozorava se na ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo.

Prema mjerenjima u 7 sati zrak je vrlo nezdrav za stanovništvo i na području glavnog grada BiH, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 269, Visokog gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 239, kao i na području Kaknja gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 210.

U takvim uslovim upozorava se stanovništvo da su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Zrak je također nezdrav na području Zenice i Travnika gdje je indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio 197 i 187,  te u Vogošći i Banjoj Luci gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 183 i 182.

U tim kao i drugim sredinama sa nezdravim zrakom moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti, dok bi produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Zrak je jutros umjereno zagađen i na području Jajca, Livna i Mostara gdje je indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio 100, odnosno 66 i 64, podaci su Eko akcije koja prikuplja podatke o kvaliteti zraka u gradovima širom BiH.

Kvalitet zraka jutros je jedino dobar na području Bihaća gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 33.

Podaci o kvalitetu zraka na području Bosne i Hercegovine prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH,  Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

povezani članci

POPULARNO