Srijeda, 21 Februara, 2024

Krizni štab ZDK: Sve bolja epidemiološka situacija, za sedam dana potvrđeno 12 novih slučajeva

Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu još uvijek je nepovoljna, budući da je na snazi stanje epidemije u FBiH, ali sa nastavkom trenda značajnog poboljšanja, odnosno smanjenja broja novooboljelih i smanjenja broja umrlih, zaključio je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK usvajajući informaciju o epidemiološkoj situaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

U periodu od 7. do 13. juna potvrđeno je 12 novih pozitivnih slučajeva, što čini dnevni prosjek od 1,7 novih slučajeva.

Sedmicu prije (31.05.-06.06.) ukupan broj pozitivnih bio je 45, a sedmicu prije toga (24.05.-30.05.) broj novopotvrđenih slučajeva bio je 42, navodi se u informaciji.

– Svi pokazatelji epidemiološke situacije u posljednjoj sedmici imaju niže vrijednosti i dio su trenda smanjenja tokom četiri prethodne sedmice. Broj novopotvrđenih slučajeva u zadnjih sedam dana čini kumulativnu incidencu od 3,3 na 100.000 stanovnika, što je nastavak trenda smanjenja ove incidence u odnosu na prethodni period – zaključio je Krizni štab.

Do sada je ukupno obavljeno 72.000 testiranja, pomoću PCR metode i brzih antigen testova, a potvrđeno 14.429 slučajeva infekcije. Broj umrlih je 1.097. U ovom kantonu trenutno je aktivno 35 slučajeva.

– Uočljivo je da ZDK među velikim kantonima ima najmanji broj oboljelih, ali i najmanji broj testiranja. Kada se posmatra stopa smrtnosti, ona iznosi 3,06 posto u odnosu na 2,47 u FBiH, 3,06 u Kanonu Sarajevo i 2,36 posto u Tuzlanskom kantonu – stoji u informaciji.

Do sada je zaprimljeno i distribuirano 27.126 doza vakcine, od čega je utrošeno 24.183 doze, a neutrošeno 2.928. Vakcine su distribuirane u sve javne zdravstvene ustanove na području kantonu. Nisu zabilježene ozbiljne neželjene reakcije tokom vakcinacije.

– Odbačeno je svega 15 doza. S obzirom da se radi o multidoznim pakiranjima vakcina, izuzetan je uspjeh da je procent odbačenih vakcina samo 0,06 % – navodi se u informaciji.

Krizni štab je predložio Vladi ZDK-a da važeće epidemiološke mjere, odnosno naredbe za zdravstvene ustanove, inspekcije, policiju, gradove i općine, poslovne subjekte, vjerske zajednice i građane, a koje ističu u četvrtak 17. juna, ostanu na snazi još 14 dana iz razloga preventivnog djelovanja.

RTV Visoko/Press služba ZDK

povezani članci

POPULARNO