Četvrtak, 22 Februara, 2024

JU “Centar za kulturu, sport i informisanje”, KUD “Visoko” i kompanija Vispak učesnici ovogodišnjeg Festivala “Sarajevska zima”

Četrdeseto izdanje Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ počelo je danas, a obilovat će izložbama, koncertima, pozorišnim i filmskim predstavama. Svoje češće na Festivalu imali su i predstavnici iz našeg grada JU „Centar za kulturu, sport i informisanje“, KUD „Visoko“ i kompanija Vispak.

“Ove godine, na poziv direktora Međunarodnog festivala Sarajevska zima, Ibrahima Spahića, Grad Visoko je grad partner. Pored Grada Visokog, u obilježavanju četrdeset godina od Sarajevske zime, učešće su uzeli i JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” i KUD “Visoko”. Kada je u pitanju Kulturno društvo, podržali smo manifestaciju kroz scenske postavke. Ono što je posebno specifično jeste da se prvi put predstavljamo sa narodnim nošnjama, gradske narodne nošnje iz Visokog. JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” Visoko pripremila je i kratki reprezentativni film u kojem prikazuje bogato kulturno-historijsko nasljeđe Visokog, koji će biti poklon za ovogodišnje održavanje Sarajevske zime” izjavio je za RTV Visoko Nihad Dervišević, predsjednik KUD „Visoko“.

Članice KUD „Visoko“ koje su radile na izradi nošnji uložile su puno vremena i truda za koje kažu da se isplatilo, te da su reakcije i više nego pozitivne. Otkrile su nam i da će u našem gradu nošnja biti prezentirana na poseban način kao i koreografija koja je u pripremi.

Festival realizira muzičke, književne, pozorišne, vizuelne, arhitektonsko-urbanističke projekte na otvorenim i javnim slobodnim prostorima, u institucijama kulture i umjetnosti i komunikacija, te turističkim centrima Sarajeva, na olimpijskim planinama i online programima u Bosni i Hercegovini i svijetu.

“Međunarodni festival Sarajevo Sarajevska zima, zahvaljujući pozitivnoj energiji, nastao je 1973. godine. Pripremili smo jedan veliki projekat međunarodnog karaktera nakon 14 zimskih igara. Mi smo više od 150 gradova predstavili umjetnike iz BiH i umjetnike svijeta na oko 5 hiljada projekata. Nakon stotina hiljada sati rada, došli smo do 40. izdanja koje počinje danas kao izdanje Sarajevska zima. Ljudi su prepoznali festival kao UNESCO-ov festival kreativnosti, kulturnih industrija, alternativnih, ali i individualnih umjetničkih izraza. Mi želimo da pružimo nadu za slobodu, život i mir ne što je jedno od drugog odvojeno, nego što živi za umjetnost. Riječ je o kristalizaciji umjetnosti. Ovaj festival je posvećen građanima, posvećen je publici i medijima. Mi smo zahvalni što postoji interes za festival jer su ga mediji održali, interes kod umjetnika jer su ga oni sačuvali, a interes publike jer su ga oni oblikovali” izjavio je Spahić.

Kompanija Vispak je nezaobilazna kada je riječ o ovakvim značajnim dešavanjima za našu zemlju, a na Festivalu je jedan od ključnih aktera.  Detaljnije gledajte večeras u programu RTV Visoko.

Amra Čosić

 

 

povezani članci

POPULARNO