Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Karavana kampera na turneji po BiH – Bosanske piramide nezaobilazna destinacija

Proteklih nekoliko dana u našoj zemlji je boravio karavan kampera, koji je prošao kroz više bh.gradova, a jedna od nezaobilaznih destinacija bilo je i Visoko i Bosanska dolina piramida. Kampere smo sreli na Ravnama i s njima napravili i interesantnu priču.

– Dolazimo iz Zagreba i Hrvatske, a okupljeni smo u Bauer Karavan Centar. Trenutno imamo oko 100 članova i putujemo svuda po Europi, od Hrvatske, BiH, Slovenije, pa do Francuske, Italije i drugih zemalja. Inače, naše karavane su šarolike, imamo mnogo porodica s malom djecom, a bit naših putovanja i karavana je upoznati druge ljude, zemlje i kulture. – kazala nam je predsjednica Bauer Karavan Centra, Linda Lokar.

Tajnica Bauer Karavan Centra nam je kazala i šta su to u ovih nekoliko dana obišli, te koje lokacije imaju namjeru da posjete nakon Visokog. – Pošto je bilo pravo lijepo vrijeme za ovo doba godine, a dvije godine nismo uspjeli da se organizujemo, odlučili smo da krenemo od Opuzena, gdje smo otišli na branje mandarina, a onda da produžimo na turneju po BiH. Obišli smo Međugorje, Mostar, Sarajevo, Visoko, a ostaje nam posjet jednoj fabrici prikolica u Vitezu, vodopad u Jajcu i nakon toga svako ide svojoj kući. – ispričala nam je tajnica Centra, Danijela Firšt.

Interesovalo nas je i kako se kamperi okupljaju, kakav je život u prikolicama i na točkovima, te koje su prednosti takvog, nomadskog načina života. – Ovo je nomadski, slobodni stil života. Super nam je što imamo slobodu da se sami organizujemo, ali i da ostajemo na mjestima na kojima nam se dopada ili ne dopada, onoliko koliko želimo. Najbitnije, kamperi imaju mali prostor i porodica zajedno boravi u takvom prostoru, gdje smo svi zajedno, provodimo vrijeme, putujemo i na taj način se i porodice zbližavaju. – kazale su nam Lidija i Danijela. Pored nekoliko velikih i turističkih destinacija u našoj zemlji, karavan je posjetio i Visoko. Bosanske piramide su svakako bile magnet da dođu i do Visokog. – Za projekat znamo od samog početka, ali do sada niko nije bio ovdje u posjeti. Ovo je bila idealna prilika da na licu mjesta sve vidimo, obiđemo i uvjerimo se u sve ono što smo vidjeli i čuli. – kazale su nam ove kamperke. Nakon razgovora gosti su svoje kampere parkirali i uživali u obilasku tunela Ravne, te jedinstvenog parka „Ravne 2“.

N. Sm.

povezani članci

Najnovije