Nedjelja, 10 Decembra, 2023

„Donorstvo, transplantacija, pravno uređenje transplantacije“ bilo je tema predavanja tribine održane u KC Altindag

Donorska mreža BiH, Udruženje dijaliziranih i transplatiranih Visoko, Zdravstveni savjet Visoko i Grad Visoko organizirali su tribinu o donorstvu uz razgovore o značaju transplantacije.Donorska mreža podsjeća da sve religije imaju zvanično pozitivan stav o doniranju organa što smo imali priliku i čuti od glavnog imama MIZ Gračanica.

„Kada je u pitanju donorstvo, to je jedno pitanje koje je savremeno pitanje i ne postoje jasni tekstovi u vjerskim izvorima, dakle konkretno da li je dozvoljeno, no na osnovu općih uputa o dobročinstvu prema drugima i nekih Kuranskih tekstova velika većina islamskih pravnika kažu da je transplantacija organa dozvoljena, da je kao takva i preporučena i da je to jedan oblik dobročinstva ili sadake“- izjavio je Senahid ef. Uzunović.

Iz Donorske mreže naglašavaju i bitnost mentalnog zdravlje bolesnika, kao i važnost podrške porodice i zajednice.

„Nije jednostavno biti bolestan i to iziskuje veliku psihičku snagu i potrebu za podrškom. Moj naglasak je na potrebi za podrškom i razumjevanju stanja u kojem se bolesna osoba nalazi, a onda šta to u nastavku i liječenju i izliječenju može koristiti da to izliječenje, odnosno oporavak budu što efikasniji“- izjavila je za RTV Visoko psihologinja Nermina Vehabović Rudež.

Govora je bilo i o tome šta predviđa zakon o presađivanju ljudskih organa. Prisutni su imali priliku čuti sve o donorstvu, transplantacijama i pravnom uređenju transplantacija u BiH. Također, svi koji su željeli- potpisali su donorske kartice. Ovakvim vidom eudukacija obebjeđujemo bolje sutra našeg društva.

Amra Čosić

povezani članci

spot_img
spot_img

POPULARNO