KAKO POBIJEDITI VEČERNJE NAPADE GLADI?

Kad padne mrak i želudac zakrrrrčččiii… tad sve počne.

Večernji napadi gladi mnogima unište planove i konkretno pokvare rezultat. Je li ti poznat taj osjećaj?

Najveći problem je u tome što im se teško oduprijeti.

Sigurno vam je poznat osjećaj kad navečer gledate film ili seriju, gledate knjigu ili se družite s prijateljima i odjednom osjetite nevjerojatnu potrebu za hranom. I iako znate da nećete odabrati nešto zdravo, svejedno sebi ne možete pomoći.

Želja je toliko jaka da joj se jednostavno ne možete oduprijeti. Ustajete iz nevjerojatno udobnog kauča s kojeg vas inače ne može pomaknuti ni potres, i večernji pohod na frižider počinje.

Ono što slijedi je katastrofa…

Klasika: čokolada, bomboni, kolači, keks, štapići… nema čega nema. Jedete i jedete, iako znate da upravo time uništavate svoju figuru i dobar osjećaj.

A zašto?

Problem je u tome što su suvišne kalorije koje konzumirate u kasnim satima puno štetnije od onih koje konzumirate ranije. Skladište se u obliku suvišne masti na predjelima kao što su trbuh, noge, stražnjica i bokovi.

Upravo su to najosjetljiviji dijelovi koji najčešće deprimiraju pojedince.

Ako se i vi u večernjim satima često ulovite kako griješite s frižiderom, obavezno čitajte dalje. Pred vama su 4 koraka s kojima ćete bez problema izbjeći tu kobnu grešku.

KORAK 1:

TRBUH ILI GLAVA? TO JE PITANJE.

Prvi će korak sigurno biti najteži, zato trebamo 100% iskren odgovor. Jeste li navečer stvarno gladni? Čini li vam se da vam nedostaje energije i da vam krči u želucu ili je stvar možda u nečem drugom?

Je li moguće da ste navečer, kad se umirite i počnete razmišljati o različitim stvarima, jednostavno loše volje, razočarani, ljuti? Je li moguće da vam je dosadno?

U slučaju da naginjete razlogu broj 2, riječ je o tome da jedete svoje osjećaje, što znači da morate ustanoviti što vas čini zlovoljnima. Je li to posao, veza, finansije, studij, odnos s prijateljima?

Kad pronađete pravi odgovor, koji vjerojatno već i znate ako ste iskreni prema sebi, odmah počnite raditi na tom području. Noćni zalogajčići, odnosno emocionalna hrana, neće riješiti situaciju nego će je dodatno pogoršati.

Ako problem vidite u tome da ste stvarno gladni i bez energije, brzo idite na sljedeći korak.

KORAK 2:

ZA »DOBRO JUTRO« NAPADA LI TE NAVEČER GLAD?

Činjenica da se snažna glad javlja navečer nije nikakva slučajnost. Za taj se događaj većina odluči već ujutro.

Kad preskačete zdrav, kvalitetan doručak, tada vam u prijepodnevnim satima nedostaje energije i postajete gladni. Nemate dovoljno vremena pa na brzinu prezalogajite nešto i žurite dalje jer vam je raspored pretrpan.

Odlažete ručak i tješite se da čete imati više vremena kod kuće. Kad dođete kući, na brzinu još odgovorite na neki mail, pomognete djeci sa zadaćom ali se morate pozabaviti neočekivanim gostima.

I što se dogodi? Kad se konačno uvalite na kauč kako biste malo došli sebi, tad vas udari – nevjerojatna, neizdrživa glad kojoj se ne možete oduprijeti i tada slijedi večernje prejedanje.

Zato savjetuju da već ujutro započnete dan kvalitetnim obrokom i uz malo organizacije se pobrinete za to da tokom dana tijelu priuštite konstantan izvor kvalitetne energije. Uz to, pazite kad konzumirate zadnji obrok.

Više o tome klikom OVDJE

FOTO: Menshealth.hr

povezani članci

Najnovije