Petak, 19 Aprila, 2024

KAD SE MAGLE SIVE SPUSTE, VOZAČI OPREZ! NAROČITO NA “CESTI SMRTI”

Magla je sve češća pojava koja prijeti vozačima, a nakon jakih kiša ponovo su aktuelni i odroni. Naročito je opasna dionica Visoko-Kiseljak uz rijeku Bosnu. Često je zovu cesta smrti.

Malo FB zapisa od prošle godine nije na odmet jer se nije puno toga promijenilo.

I tako se ja vraćam s posla, svi mi blicaju. Magla, Boze sačuvaj, kiša pada. Bijele linije ni za lijeka. Vozim 40km/h, usporim još. Kad…, odron Bože sačuvaj, po cijeloj cesti ogromne gromade. Stanem, upalim sva 4. Sreća, neki momak stade iza mene. Rasklonimo mi fino te gromade i govorim ja njemu : Da zovemo policiju, da slikamo”, kaže momak :”ma kakve nam koristi”. Kontam ja i u pravu je, kad odjednom šumovi sve jači i jači, ponovo pada. Bježanija dok smoživi. To je naša “cesta smrti”. Dodjoh kući hairli živa i zdrava, malo blatnjava, al’ hajd…..

Magla ovoga jutra smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez.

Izdvajaju se putni pravci: Konjic-Jablanica-Prozor, Livno-Kupres, Doboj-Tuzla-Bijeljina i Lašva-Vitez, kao i putevi na području: Foče, Gradačca, Ključa i Bosanskog Petrovca. Kolovoz je pretežno mokar ili vlažan. Sitniji odroni zemlje ili kamenja mogući su u usjecima, kao i na planinskim prevojima. Savjetuje se oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu. Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno.

Danas počinju radovi na magistralnom putu M-4 Doboj-Tuzla u Lukavcu zbog čega će se u vremenu od 07 do 17 sati saobraćati jednom trakom-naizmjenično.

Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na ostalim putevima sa aktuelnim radovima saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje postavljene signalizacije.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor, saopćeno je iz BIHAMK-a.

povezani članci

POPULARNO