Srijeda, 21 Februara, 2024

Jupić: Bili smo preblagi prema antivakserima

Iako je sve veći broj zaraženih, a nedovoljan broj vakcinisanih, Federacija BiH neće uvoditi restriktivnije mjere. Mjere će zavisiti od broja zaraženih, a nove ili oštrije će donositi kantoni.

Zaključak je to nakon sastanka premijera Federacije s nadležnim entitetskim i kantonalnim funkcionerima o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH.

Sastanku je, između ostalih, prisustvovao i Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, koji je bio gost Dnevnika 3.

Trenutna epidemiploška situacija je u stanju pogoršanja, što je očekivano i najavljivano, ali nas nije dočekala nespremnim, ističe Jupić. Navodi da je u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj zasad mali broj pacijena, od koji niko trenutno nije na respiratoru.

Jupić navodi da se vakcinacija u Zeničko-dobojskom kantonu vrši na preko 60 vakcinalnih punktova i da se trenutno radi na njenoj promociji.

– Obilazim te punktove i vidim veliki interes građana koji pokazuju veliku brigu i odgovornost za svoje i zdravlje svojih najmilijih – naglašava Jupić.

Dodaje da u narednom periodu slijedi organizacija vakcinacije u privrednim subjektima.

Jedan od razloga slabijeg odziva građana na imunizaciju Jupić vidi u činjenici da u početku nije bilo dovoljno vakcina. To je, dodaje, otvorilo prostor antivakserskom lobiju, koji nastupa bez bilo kakvog stručnog zdravstvenog utemeljenja i prema kome smo, kako kaže, bili preblagi. Situacija se zadnjih dana dramatično mijenja u povoljnom pravcu. Sve je manje, navodi, negativnih komentara i ljudi koji zastupaju antivakserske teze.

Kad je u pitanju najava da će u narednom periodu Federalni krizni štab izraditi prijedlog mjera za vraćanje u normalan život po uzoru na evropske mjere što može značiti  i sistem VPT (vaksinisan-prebolovan-testiran), poznatiji kao 3G u Njemačkoj, Jupić ističe da bismo, ako ćemo reagovati na taj način, morali postići dovoljan broj vakcinisani ljudi.

– Njemačka i zapadne zemlje već imaju preko 50, neke čak i 90 posto vakcinisanih. Kod nas je taj broj znatno manji, ali činimo sve da se pokušamo vratiti normalnom načinu života – navodi Jupić.

RTV Visoko/federalna.ba

povezani članci

POPULARNO