JU „DOM ZDRAVLJA“ VISOKO BOGATIJA ZA NOVI HEMATOLOŠKI APARAT

U laboratoriji JU „Dom zdravlja“ Visoko danas je svečano prezentovan i počeo je sa radom novi aparat – hematološki analizator za kompletnu diferencijalnu krvnu sliku.

Današnjoj prezentaciji su prisustvovali Općinska načelnica mr.sci. Amra Babić i njeni pomoćnici, direktor JU Dom zdravlja Visoko dr. Alen Omanović, dr. Belma Rapa Ćustović, specijalista biohemije, ostali uposlenici i predstavnici medija.

SKR14

Ukratko je predstavljena uloga ovog aparata, a prisutni nisu mogli sakriti zadovoljstvo što je konačno ovakav aparat stigao u našu zdravstvenu ustanovu. Posebno je važan  za laboratoriju jer je ona jedna od najfrekvetnijih dijelova Doma zdravlja Visoko.  Hematološki brojač daje veoma brze rezultate i jednostavan je za korištenje, te posjeduje mogućnost internetskog povezivanja.

SKR20

 „Prije svega želim da se zahvalim Turskoj razvojnoj agenciji „Tika“  na doniranom aparatu 5-DIFF koji je nama izuzetno potreban, kao i našem laboratorijskom osoblju koje je uspješno prošlo edukaciju rada na istoimenom aparatu. Hematološki brojač će biti značajan za sve građane, i za razliku od starog aparata, ubrzat će rad na ovim poslovima“, izjavio je direktor JU „Dom zdravlja“ Visoko, dr. Alen Omanović.

SKR5

Aparat je švedskog porijekla, marke „Quintus“ koji je Turska razvojna agencija kupila, dopremila i obezbijedila njegov servis. Posjeduje memoriju od 100 000 uzoraka, kao i opciju automatske analize 100 uzoraka. Koristi sistem kodiranih reagensa, sa specijalno projektovanim diluentom i lyse-reagensom.

SKR13

Novim aparatom je zadovoljna i načelnica Babić koja smatra da su ovakvi projekti neophodni kako bi se obezbijedili uslovi za što kvalitetniju zdravstvenu uslugu svim građanima općine Visoko.

Press Općine Visoko

povezani članci

Najnovije