Srijeda, 19 Juna, 2024

JASNA PORUKA IZ VISOKOG : “STOP NASILJU“

Juče je održana mirna šetnja protiv nasilja nad ženama i generalno protiv svih vrsta nasilja. Ideja je potekla iz UŽ „Mozaik“, a priključila su se i druga visočka udruženja, predstavnici institucija, savjesni pojedinci svjesni opasnosti od nasilja u bilo kojem obliku i segmentu života.

„Na žalost moram reći da je evidentan porast nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja i nasilja generalno.Na današnjoj šetnji u Visokom, prisutno je puno mladih i to nam daje nadu u budućnost sa manje nasilja, jasno je da dižemo glas protiv nasilja. Lično smatram da su blage kazne na nasilnike, apelujem na sve koji mogu uticati da kazne za počinioce nasilja budu oštrije .Naša obaveza je adekvatno zbrinjavanje žrtava nasilja, JU Centar za socijalni rad Visoko, pruža besplatnu pravnu pomoć žrtvama nasilja.“, istakao je direktor JU Centar za socijalni rad Visoko, Kemal Mušinbegović

„ Za mene je bilo veoma važno da danas budem dio ove posebne priče da dam podršku i da jasno kažem da je društvo i svaki pojedinac odgovoran za pojavu nasilja. Ja sam prosvjetni radnik, politčki aktivna, djelujem u različitim sferama života i mogu reći da sam tokom svih godina imala priliku da se susrećem sa pojavom nasilja, da reagujem, pa čak i da se povučem , zato što sistem i društvo u datom momentu nisu ozbiljno shvatali problematiku i ozbiljnost problema zvanog – nasilje! Tako sam ponosna što je Visoko na ovako dostojanstven način dalo podršku borbi protiv nasilja generalno, nasilja protiv svih živih bića. Sreća vremena u kojem živimo je u činjenici da su mediji sve glasniji, da je sve manje dešavanja nasilja zatvoreno u četiri zida, svjesniji smo , a time i odgovorniji.“, istakla je Mirela Mateša Bukva, zastupnica u Skupštini ZDK.

Brojnost učesnika šetnje u Visokom i odaslane poruke jasno su pokazale stav i odlučnost na suzbijanju bilo kakvih pojava u društvu koje se manifestuju kao nasilje. Organizatori šetnje su prezadovoljni i kako nam rekoše, ovo je početak jače i još odlučnije borbe protiv nasilja.

Mirha Ganić

povezani članci

Najnovije