Četvrtak, 29 Februara, 2024

Japanci objavili svoju prvu fotografiju s Mjeseca, najpreciznije slijetanje u historiji

Japanska letjelica za Mjesec postigla je neuobičajeno precizno slijetanje unutar 100 m od svog cilja, objavila je u japanska svemirska agencija.

Japan se nada da će demonstracija onoga što je nazvao “tačnim” slijetanjem na Mjesec revitalizirati svemirski program koji nastoji prevladati neuspjehe dok pokušava preuzeti veću ulogu u svemiru udruživanjem sa saveznikom Sjedinjenim Američim Državama u borbi protiv Kine.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) saopćila je da je primila sve podatke o slijetanju svog Smart Landera za istraživanje Mjeseca (SLIM) unutar 2 sata i 37 minuta prije nego što je lander ostao bez struje.

“Dokazali smo da možete sletjeti gdje god želite, a ne gdje ste u mogućnosti. Ovo će nadahnuti sve više i više ljudi, poželjno japanskih misija, da pokušaju sletjeti na neistražena mjesta na Mjesecu”, rekao je na press konferenciji njihov projektni menadžer za lander Shinichiro Sakai uz objavu prve fotografije.

Jedan od glavnih motora lendera vjerojatno se zaustavio u završnoj fazi dodira, tako da je odlutao 55 metara od ciljanog mjesta do nepredviđene pozicije, rekao je Sakai.

Da nije bilo problema s motorom, mogao je sletjeti čak tri do četiri metra od cilja.

Lander se prevrnuo na blagoj padini kratera na površini Mjeseca,što se vidi na slici koju je objavila JAXA i koja je snimljena roverom SLIM.

Nagnuti prema zapadu zbog pada, SLIM-ovi solarni paneli nisu mogli generirati električnu energiju, ali promjena smjera sunčeve svjetlosti mogla bi ih osnažiti prije nego što sljedeći zalazak Mjeseca 1. februara donese ledenu hladnoću.

“SLIM nije dizajniran da preživi lunarnu noć”, rekao je Sakai. Nestanak struje značio je da višepojasna spektralna kamera lendera, zadužena za proučavanje sastava mjesečevih stijena, može generirati samo slike niske rezolucije, priopćila je JAXA.

Slijetanje s greškom manjom od 100 metara nazvano “mjesečev snajper”, nadmašuje konvencionalnu brojku tačnosti od nekoliko kilometara za lunarne landere.

Korištena je navigacija za koju JAXA kaže da bi mogla biti moćan alat za buduća istraživanja brdovitih mjesečevih polova koji se vide kao mogući izvor goriva i vode i kisika koji daju život.

Japan ima za cilj poslati astronauta na Mjesec u NASA-inom programu Artemis u sljedećih nekoliko godina.

Kina planira poslati svoju svemirsku letjelicu Chang’e-6 na suprotnu stranu Mjeseca u prvoj polovini godine, a NASA-ino lansiranje svog rovera VIPER za polarna istraživanja Mjeseca zakazano je za novembar.

RTV Visoko/Klix.ba

povezani članci

POPULARNO