Petak, 21 Juna, 2024

Izbrišite ako je imate: Aplikacija koja krade bankovne podatke

Neki kreatori aplikacija za mobilne telefone nemaju uvijek samo dobre namjere. Google redovno uklanja aplikacije koje sadrže zlonamjerni software iz svoje prodavnice, ali ponekad jednostavno nije dovoljno brz.

Portal poslovni.hr skreće pažnju na jednu zlonamjernu aplikaciju i upozorava da ukoliko je imate na svom telefonu – trebalo bi da je odmah izbrišete. Aplikacija “Todo: Dai manager” je puna zlonamjernih softwarea, uključujući bankarski trojanski virus “Ksenomorph”, prema izvještaju firme “GBHackersk”.

Kako se navodi, aplikacija prikuplja lične podatke korisnika, uključujući informacije o plaćanju, kako bi skidala novac sa računa. Virus može da “ukrade” i podatke koje koristite za prijavu za mobilno bankarstvo. Istovremeno, također može da presreće SMS poruke i obavještenja, dajući tako virusu pristup sigurnosnim podacima na telefonu.

Dakle, ako imate instaliranu aplikaciju “Todo: Dai manager” na telefonu, odmah je izbrišite. Čak i ako Google ukloni aplikaciju iz svoje prodavnice, i dalje morate da je izbrišete sa telefona, upozoravaju stručnjaci.

Ubuduće, međutim, treba da budete oprezni kada preuzimate aplikacije na telefon. Da biste izbjegli probleme, dobro je pročitati opis i komentare, posebno komentare koji su označeni crvenom zastavicom.

RTV Visoko/Faktor.ba

povezani članci

Najnovije