Nedjelja, 14 Jula, 2024

Izazovi i prioriteti u prevenciji zloupotrebe drogama: Uloga porodice i školskog sistema

26. juni se obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i ima za cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zloupotrebe droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice.

U današnje vrijeme, kad se cigarete, alkohol i droga mogu nabaviti na svakom koraku, roditeljima je još teže odgojiti dijete. Prema riječima psihologinje , samo liječenje ovisnika je vrlo teško, kako za samog pacijenta, tako i za njegovu porodicu. Put do izlječenja je teži ako se zna da bh. društvo ima visok nivo stigme i diskriminacije prema ovisnicima.

“Preventivno djelovanje zbog zloupotrebe opojnih sredstava zapravo je osnova porodice i školskog sistema u kojem se stvaraju preduslovi. Nažalost, u posljednjih nekoliko godina vrijednosti porodice nisu prioritet nego vrijednosti s društvenih mreža, zbog čega uvijek apelujemo na roditelje. Porodične vrijednosti nemaju prioritet u odnosu na tiktok, i tako se započinje začarani krug u kojem dijete traži život koji nije ostvariv u tom trenutku, a kada naiđe na frustraciju, posegne za nečim što će umanjiti patnju i bol”, istakla je psihologinja Nermina Vehabović-Rudež.

Mladi često postaju žrtve nesvjesnog pristanka na isprobavanje droge i opojnih sredstava, želeći dokazati da više vrijede. Adolescencija je vrijeme nerealnih očekivanja, a problem leži u preventivnom djelovanju koje roditelji često zapostavljaju.

“Kada se desi ovisnost, tada Zavod za bolesti ZDK prima ljude koji imaju poteškoće sa ovisnošću. Mi se ovdje time ne bavimo. Mi možemo dati podršku roditeljima, a zatim ih šaljemo kolegama koji se bave na jedan usko specifičan način. Prevencija je dio mentalnog zdravlja, a mi pružamo podršku u prevenciji”, istakla je psihologinja Nermina Vehabović-Rudež.

povezani članci

Najnovije