Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Kancelarijsko poslovanje u Zeničko-dobojskom kantonu u digitalnom obliku: Uvodi se Document Management System (DMS)

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na svojoj 31. sjednici usvojila Odluku o sistemu za upravljanje dokumentima kojom je definisan pravni okvir za uvođenje i funkcionisanje DMS-a (Document Management System), odnosno kancelarijskog poslovanja u digitalnom obliku u svim njegovim fazama na nivou svih organa uprave, upravnih organizacija i službi.

Odluka je u potpunosti usaglašena sa Pravilnikom o kancelarijskom poslovanju u Federaciji Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj: 96/19 i 91/23).

U toku 2023. godine proveden je postupak javne nabavke DMS-a koji je početkom 2024. godine zvanično implementiran na pisarnici (protokolu) i kod tehničkih sekretara organa uprave, upravnih organizacija i službi čime je omogućen digitalni protok predmeta i akata između pisarnice i organa uprave, upravnih organizacija i službi.

U ovoj godini planirana je nabavka dodatnog broja licenci, odnosno uključenje u sistem dodatnih 100 korisnika, državnih službenika i namještenika, čime će sistem do kraja godine biti implementiran kod dijela organa uprave, upravnih organizacija i službi u punom obliku, odnosno do krajnjih korisnika, a u naredne dvije godine planirana je implementacija sistema na nivou svih organa uprave, upravnih organizacija i službi Zeničko-dobojskog kantona.

Sve aktivnosti na implementaciji sistema zajednički vode Služba za zajedničke poslove Zeničko-dobojskog kantona i Odjeljenje za informatičku podršku Stručne službe Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Uvođenje sistema za upravljanje predmetima i dokumentima omogućit će funkcionisanje kancelarijskog poslovanja na savremen i intuitivan način i smanjiti potrebe za fizičkim „kolanjem“ papira, čime će se povećati organiziranost i produktivnost u svakodnevnom poslovanju, a samim tim i efikasnost rada javne uprave u Kantonu.

Ovim je Vlada Zeničko-dobojskog kantona još jednom iskazala podršku procesima digitalizacije rada javne uprave, što je uostalom i jedan od uslova na putu Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama kojem Zeničko-dobojski kanton izražava punu podršku.

Press služba ZDK

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije