Subota, 24 Februara, 2024

Istraživanje: Slonovi također daju imena jedni drugima

Za ljude, imenovanje životinja dolazi gotovo prirodno. To se može učiniti ili iz potrebe organizacije kako bi im dali neku vrstu identifikatora, ili jednostavno iz simpatije. Ali ispostavilo se da je pronađeno da jedna životinjska vrsta dodjeljuje imena jedna drugoj – što je revolucionarno otkriće u polju zoologije. Prema istraživačima, afrički slonovi savane imaju imena jedni za druge u obliku tihih, tutnjavih zvukova.

Naučnici koji proučavaju slonove u nekim kenijskim rezervatima za slonove primijetili su da životinje dozivaju jedna drugu pojedinačnim imenima – to jest, jedinstvenim zvucima specifičnim za pojedince u njihovim društvenim grupama. Ali naznaka da se radi o imenu došla je od primalaca koji su odgovarali na poziv.

Za ovu studiju, istraživači su snimili pozive slonova u dva područja Kenije: 527 zvukova u ekosistemu Samburu na sjeveru i 98 poziva u Nacionalnom parku Amboseli na jugu.

Kako bi utvrdili koje su vokalizacije specifične za pojedinca, tim je izdvojio koji su se članovi grupa slonova i njihovi potomci odvojili od svog stada kada se proizveo određeni zvuk ili su im se približili kada je upućen poziv. Na kraju, naučnici su identifikovali tutnjave specifične za 119 “osoba” (slonova).

Korištena Umjetna inteligencija

Iako slonova tutnjava može zvučati slično na prvo slušanje, istraživači su obučili AI da uoči suptilne razlike u svakoj vokalizaciji. Do sada su tačno identifikovali primaoce 20,3% od 625 snimljenih poziva. Zanimljivo je da pozivi nisu bili generički zvukovi namijenjeni majkama ili bebama, već različiti od prijemnika.

U grupama, zvuci različitih pozivatelja prema istom primaocu bili su slični, stvarajući vidljiviji obrazac od onog uočenog u jednostavnim porukama između jednog pozivaoca i jednog primaoca. Štaviše, naučnici su otkrili da slonovi snažnije reaguju na snimke poziva koji su prvobitno upućeni njima nego na pozive upućene drugim slonovima, što je reakcija vrlo slična onoj na ime.

Ova nova otkrića čine slonove prvim neljudskim životinjama koje su jedna drugoj davale imena. I dok istraživanje ima još dug put do kraja, zoolozi su uzbuđeni zbog uvida koje ovo može donijeti u smislu komunikacije sa životinjama.

Kako piše MyModernMet, ne samo da može biti mnogo složenije nego što se ikad mislilo, već može biti i jedna stvar koja oblikuje njihove zajednice na načine na koje nismo mogli ni zamisliti.

RTV Visoko/N1 BiH

 

povezani članci

POPULARNO